Cutitele de bucatarie

Please select a featured image for your post

Sunt cateva articole fara de care o bucatarie nu este cu adevarat o bucatarie, iar primul astfel de articol care imi vine in minte sunt cutitele. Indispensabile aproape oricari actiuni in bucatari,e cutitele ne fac viata sa fie mai usoara si cu siguranta nu ajunge sa avem un singur cutit pentru tot ceea ce avem de facut, Chiar daca un cutit de legume taie foarte bine, nu trebuie folosit pentru a transa un pui, asa cum nu folosim sataru de carne pentru a taia paine. Care sunt de fapt acele cateva tipuri de cutite fara de care nu putem sa gatim asa cum ar trebui?

Cutitul de bucatar sef – „Chef’s Knife” este cu singuranta cel mai util dintre toate, pentru ca are cea mai larga paleta de utilitati. Cutitul de bucatar are in general lama lata, cu dimensiunile cuprinse intre 20-25 de cm si varf foarte ascutit. E destul de periculos atunci cand nu este folosit coresounzator, insa in mainile unei gospodine pricepute, poate face minuni. Daca ina nu stii despre ce cutit este vorba, ajunge sa dai un click la telecomanda si il vei vedea in mana tuturor bucatarilor din emisiunile culinare televizate. Cutitul de bucatar este folosit in special in taiarea si maruntirea ingredientelor, operatiuni care pot fi facute cu foarte mare usurinta folositn acest cutit, insa cutitul de bucatar poate fi folosite si pentru transarea carnii, de exemplu, cu singura conditie sa fie un cutit de calitate, pentru ca altfel, dupa ce transati un pui cu el, riscati sa nu mai reuseasca sa taie nici macar un morcov.Cutitul de bucatar sef isi are originea in Franta, fiin dun derivat al cutitul de macelar, astfel ca la inceput cutitul era folosit in principal pentru a transa si marunti carnea, insa cu timpul a devenit un cutit de uz general, tocami pentru ca lama sa, facuta in general din otel carbonat, este foarte rezistenta. Exista doua tipuri de cutite de bucatar sef, in functie de forma lamei, primul este varianta frantuzeaza, care are lama este foarte putin curbata la varf, avand mai degraba o forma triunghiulara. Un astfel de cutit este folosit in principal pentru a taia cu miscari de du-te – vino. Cutitul german insa, are lama foarte rotunjita spre varf si este folosit fara a-l misca prea mult, taierea facandu-se prin balansare.

Citeste si:  Schimbari necesare in lifestyle pentru a slabi
Cutitul pentru curatat si decojit este un soi de mini cutit al bucatarului, avand lama la fel de rezistenta, insa mult mai mica in dimensiune si implicit este mult mai usor de manevrat. Lama este cu siguranta mult mai subtire decat in cazul altor cutite, tocmai pentru a servi scopului de curatare, chiar si curatarea si decojirea alimentelor mai delicate, cum sunt rosiile, merele, cartofii noi, dar si a alimentelor cu coaja groasa, cum este telina sau sfecla. Cutitul pentru curata este preferat in general de gospodinele cu experienta sau la nivel profesional, in restaurante, pentru ca in general, pentru uz domestic, se prefera instrumentele de curatat legume, care desi sunt practice, au marele dezavantaj ca taie coaja foarte gros, oi acest aspect nu e ok in cazul unor alimente carora mai degraba ar trebui sa li se rada coaja, decat sa se curete, cum ar fi cartofii noi.

Citeste si:  Produse de gradinarit naturale
Cutitul de paine e in general cutitul cu lama lunga, care sore deosebire de cutitul de bucatar-sef, are lama zimtata. Acesta ajuta nu numai la taierea painii proaspete, ci si a alotor alimente in general moi si greu de taiat: carnea slaba, rosile. Cutitul zimtat se fixeaza foarte bine pe suprafata pe care urmaza sa o taie si taie cu precizie. Nu trebuie sub nici o forma folosit pentru decojire, rezultatele vor fi dezastruoase.

Citeste si:  Noua tendinta de desin interior pentru bucatarii: un armoire in locul conventionalelor rafturi

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.