fbpx

De ce in dungi?

Tendintele actuale in sfera designului interior releva folosirea (uneori excesiva) a dungilor. Fie ca sunt amprentate pe piesele de mobilier, pe tapet, pe lampadare, dungile pun stapanire pe spatiul caselor noastre.

Dar care sunt beneficiile pe care le aduc aceste elemente de artificiu estetic? In primul rand permit alaturarea aparent fara reguli a unei game variate de culori; si cum spatiile viu colorate primeaza in tendintele acestui an, se pare ca dungile ar fi accesoriul care sa ne aduca in pas cu moda.

Apoi dungile, adevarate sclipiri estetice, exploreaza taramul iluziilor optice. Un spatiu restrans poate fi corectat vizual cu ajutorul lor. Dungile sunt utilizate atat pentru a se crea un efect spatial de adancime cat si unul de amploare exprimata pe inaltime.

Piesele de mobilier care exprima aspiratiile pentru acest an releva inaltimi reduse, dar lungimi considerabile. Astfel, pentru a dinamiza spatiul redus in partea inferioara a camerelor, pentru a propulsa imaginile pe verticala, sunt folosite dungi in realizarea finisajelor elementelor de mobilier.

Dungile exprima un joc continuu care te scoate din monotonia si din rutina zilnica si iti imprima energie si senzatii de inviorare specifice unui carusel. Pe acest principiu sunt confectionate taburete cilindrice in jurul carora se plimba jucaus o banda colorata ce-si schimba grosimea pe masura ce se inalta pe verticala. Dungile pot fi folosite cu succes pentru a interrelationa diferitele functiuni ale casei.

Pentru ca spatiul interior al casei ar trebui sa defineasca un tot unitar, spatiul fiecarei functiuni ar trebui sa fie conturat printr-un element comun, ce se regaseste si in celelalte incaperi ale locuintei. O analiza constatativa releva existenta neprogramata, in sensul unei continuitati estetice, a acestor elemente in interiorul casei. Acest laitmotiv se configureaza uneori involuntar. Desavarsirea lui tine de observarea fenomenului si utilizarea rationala si premeditata a lor la nivelul finisajelor obiectelor de mobilier sau decorative.

Citeste si:  Accente ornamentale pentru casa ta

In rest, dungi gasim peste tot: fie ca le surprindem in biblioteca sub forma unor siruri nesfarsite de carti dispuse pe verticala sau pe orizontala. Alaturarea lor accentueaza diferentele cromatice ale copertilor.

Dungile apar sub forma unor placi continue de parchet. Si peretii „au dungi” atunci cand sustin o serie de etajere suprapuse.
Fiecare succesiune de rafturi ne duce cu gandul la dungi, astfel incat in toata casa dungile fac regula … „de compozitie”.
Pentru a spori acest efect le venim in ajutor cu huse pentru canapea cu model in dungi, cu tesaturi in dungi, covoare, vaze, bete decorative multicolore, tablouri, toate cum altcumva decat… in dungi!

Citeste si:  Curele de slabire si efectul yoyo

Jaluzelele sau storurile de la ferestre filtreaza armonios lumina naturala si participa activ la spectacolul estetic al carui laitmotiv este constituit de caracterul jovial al „dungilor”. Ziua lumina jucausa trece prin aceste storuri si lasa pe pereti sau pe pardoseala un joc de umbre si lumini, un joc de nuante contrastante succesive, un joc de dungi.

Orice casa trebuie sa surprinda printr-un element care o face unica, spectaculoasa si care o uniformizeaza in interiorul sau. Si de ce acel „ceva” sa nu fie un element usor de regasit in mod normal, placut si jucaus asa cum sunt… dungile?!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.