fbpx

De ce ne ingrasam? partea I

Please select a featured image for your post

Stim cam ce ar trebui sa facem pentru a slabi, avem o intreaga colectie de articole la categoria dieta & nutritie si majoritatea revistelor pentru femei ne bombardeaza cu astfel de articole. Intrebare este insa: stim cum am ajuns sa avem kilogramele in plus? Indiferent ca sunt multe kilograme in plus sau acelea 5 de urma, care se dau cel mai greu jos, nu vom reusi sa slabim decat atunci cand intelegem care este cauza exacta pentru care ne ingrasam. Surpinzator, sunt foarte multe obiceiuri care sunt dusmani ai siluetei si pe care le ignoram complet. Stii despre ce e vorba?

Saritul peste mese. Nu degeba ziua trebuie sa aiba 3 mese importante. Daca ai impresia ca sarind peste una dintre mese vei slabi mai repede, afla ca nu. Daca organismului i se da o singura masa pe zi, el stie ca trebuie sa retina tot ce primeste la acea masa, pentru ca urmatoarea va fi peste 24 de ore. Daca insa mancam de mai multe ori pe zi, maxim de 5 ori, la intervale regulate si in cantitati mici, organismul arde mai mult pentru ca nu traieste cu spaima ca va fi infomatat, ci stiind ca isi va primi in curand ratia. Cu cat mesele sunt mai regulate, cu atat metabolismul va fi mai accelerat. Cu cat mesele vor fi mai rare, va arde caloriile intr-un rimt mai lent.

Mananci prea repede si in locuri nepotrivite. Stiai a numai dupa 20 de minute de la prima imbucatura incepi sa simti senzatia de satietate? Ce e faci daca intreaga ta masa dureaza 5 minute? Mananci repede, nu mesteci destul mancarea si asta iti afecteaza foarte mult nu doar metabolismul, ci si silueta. La finalul mesei e vei simti plina si balonata. Mananca in schimb foarte incet, lasand tacamul jos dupa fiecare imbucatura si mestecand de cel putin 30 de ori fiecare inghititura. Chiar daca masa va dura mai mult, vei manca mai putin ca si cantitate.

Citeste si:  Acvariul - elementul vedeta al livingului tau

Cam pe acelasi principiu functioneaza si mancatul in fata televizorului. Pentru ca esti atenta la programul tau perefat, ignori cu desafarsire ceea ce ai in farfurie. Nu doar ca manaci haotic, amestecand diverse grupe alimentare si facand adevarate bombe calorice, insa mananci mult mai mult cantitativ. Fa-ti o regula: niciodata nu mananc altundeva decat la masa din bucatarie si fii atenta in special la petreceri, unde distrasa de muzica si de socializare, nu iti mai dai seama de cate ori ti-ai umplut farfuria de la bufetul suedez

Citeste si:  Racoare in casa

Folosesti farfurii gigantice. Normal ca o pulpa de pui pare minuscula pe un platou, insa pe o farfurioada de cafea, pare de-a dreptul o friptura colosala. Din moment ce ochiu tau vede o cantitate mica de mancare pe o farfurie mare, ii transmite creierului tau mesajul ca a mancat putin. Folosind insa farfurii mai mici, vei vedea ca mananci mai putin si in portii mai rationale. De exemplu, in locul unei alatiere mari, foloseste pentru salata un bol pe care in mod normal il folosesti pentru sos. Vei manca mult mai putin.

Esti stresata. Atunci cand suntem stresati, corpul produce cortisol in exces. Acesta este hormonul care mentine tensiunea si nivelul de glicemie sub control. Cand apar dereglari hormonale pe baza de stres, mancam mai mult pentru a compensa. Ce e mai grav, e ca in general, in aceste momente, avem mereu pofta de ceva dulce si nu ne limitam la un patratel de ciocolata, ci la o tabla intreaga. Pentru a-ti mentine stresul sub control incearca sa faci yoga, exercitii respiratorii sau meditatia, activitati care te ajuta sa te ventilezi si sa judeci lucrurile intr-o lumina mai clara.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.