Decoram camera de lucru. Deci avem de lucru!

Profesori, proiectanti, ziaristi, scriitori, compozitori, contabili si economisti, computeristi, ingineri, oameni de afaceri, hackeri… Cei mai multi dintre ei desfasoara o parte din munca, sau chiar pe toata, la domiciliu. Basca elevii si studentii, care se presupune ca studiaza. In aceste conditii, un spatiu numai al lor, dedicat activitatii cu pricina, se impune: un birou, o camera de lucru in care sa nu-i deranjeze ceilalti locuitori ai casei sau apartamentului. Avem biroul, cum il amenajam?

In ziua de azi, un birou fara computer e cam ceea ce ar fi insemnat in alte vremuri o camera de lucru fara masa de lucru. Cand petrecem multa vreme in fata calculatorului, pozitia corecta fata de acesta e esentiala. Cand alegem scaunul, masuta si amplasarea lor, vom tine cont de asta. Monitorul sa se afle in unghi drept cu fereastra, ca sa evitam stralucirea lui, si la o lungime de brat de ochii nostri, iar fruntea sa ne vina in dreptul marginii superioare a monitorului. Pe langa asta, suprafata lui va fi perfect curata, iar luminozitatea si contrastul – reglate la nivelul pe care il vom gasi optim.

Citeste si:  Aralia

Spatele ne va sta drept. Aici e greseala celor mai multi utilizatori de calculator – nu trebuie cu niciun chip sa ne curbam in fata! Speteaza scaunului va fi bombata si lipita de spate. Vom tine coatele apropiate de corp, cautand un unghi de 90 de grade intre brat si antebrat. Incheieturile mainilor nu le vom sprijini de marginea biroului. Gatul nu trebuie sa-l inclinam in fata sau in spate, degetele le vom tine indoite usor spre palma, genunchii sa ne vina un pic mai jos decat coapsele, iar talpile – lipite de podea. Pentru a evita oboseala, mai ales a ochilor, o scurta pauza se impune dupa cel mult trei sferturi de ora de stat in fata monitorului.

Asezarea computerului e extrem de importanta pentru sanatatea noastra. In ce priveste elementele de mobilier si decoratiuni din birou, avem si aici pasi esentiali de urmat. Decorul va tine cont de activitatea noastra, de implicarile sociale ale ei.

Citeste si:  Noutati in designul interior

Ce spuneam, c-am luat o pauza? Daca avem drept clienti persoane de pe urma carora obtinem profituri serioase, prima noastra grija e sa le aratam bunastare. Un om care-si permite sa lucreze in lux e un om de succes – iata o garantie a reusitei nosatre si, implicit, a clientilor nostri. Stilul cubist e cel mai indicat, arata ca suntem in general la curent cu noul si modernul. Ca sa va faceti o idee larga asupra aceea ce presupune el nu trebuie sa cautati mai departe de acest site. Sigur, nu oricine isi permite sa foloseasca o camera a casei doar pe timp de zi. Camera noastra de lucru poate fi si dormitor. Vom evita insa sa lasam insirate prin camera plapumi si cearsafuri, sosete si alte cele. Patul trebuie sa fie unul care se transforma in canapea, iar pe timp de zi sa nu-si tradeze intrebuintarea nocturna. Treaba asta nu ne ia mai mult de cinci minute pe zi si asigura un climat mai bun de lucru si pentru noi insine, chiar daca nu avem vizitatori.

Citeste si:  Chiftelute suedeze si "ciupercute" turcesti

Literatura de specialitate nu trebuie sa lipseasca din biroul nostru, indiferent cat de multe stie si depoziteaza Google. Daca avem drept odaie de lucru o biblioteca, nu mai e cazul sa vorbim despre asta. Daca nu, unul sau mai multe rafturi suspendate rezolva si problema spatiului, si pe aceea a esteticii. Trecand de partea strict necesara pentru sederea noastra in birou, un acvariu e placut si relaxant si pentru noi, si pentru vizitatori.

O idee de efect e sa decoram incaperea cu imagini – inramate – ale celebritatilor din sfera noastra de activitate. Unii au o paleta larga de optiuni. Un prof de istorie poate apela atat la precursori ai sai, de la Herodot la Neagu Djuvara, cat si la personaje celebre din istoria nationala sau universala. Ceva mai dificil e pentru un contabil sau chiar economist.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.