Decoratiuni si culori de toamna

Parca-n ultimii ani caldura globala n-a mai fost manifesta ca-n perioada anterioara lor, un motiv in plus sa ne dam seama ca toamna nu mai are mult pana sa-si faca aparitia. Ca sa nu ne ia ca din oala, precum pe greierele mic al lui Toparceanu, vom incepe deja sa concepem, sa pregatim o amennajare a locuintei potrivita anotimpului recoltei. Sigur ca n-o sa schimbam, la fiecare in ceput de anotimp, mobilele din casa ori zugraveala. Putem insa cu accesorii si decoratiuni simple sa modificam radical aerul unei incaperi.

Daca peste vara ne-am permis sa tinem la fereastra o perdea mica si transparenta, toamna n-o sa mai mearga una ca asta. E de ajuns sa vezi cum iti bate ploaia in geam sau cum se indoaie pomii de vant ca sa te ia cu frig. Fara sa marim temperatura din incapere cu un grad Celsius, daca recurgem la draperii pufoase si cu falduri bogate, in camera ni se va parea mai cald. Iarasi, poate vara am avut carpete si presulete pe pardoseala; a sosit vremea sa scoatem de la naftalina covorul moale, care sa acopere tot spatiul pe care calcam. Vom avea cuverturi pe pat si perne decorative, de forme cat mai diverse, pe pat si pe fotolii. Lana si catifeaua sunt sefe peste materialele textile de toamna.

Citeste si:  Cum sa decorezi spatiile de mici dimensiuni

Sa alegem cromatica.
E suficient sa mergem intr-o padure sau macar intr-un parc atunci cand toamna sta sa inceapa ca sa observam culorile dominante. Maroniul, verdele mai stins, galbenul, rosul ruginiu, aramiul, auriul dar si portocaliul – cand soarele tinde sa se duca la culcare. Probabil demonetizata pe plaiurile noastre de catre factorul politic, portocaliul e o culoare energizanta, revigoranta, calda si prietenoasa. Cei care au prins vremurile-n care portocalele erau o raritate de Craciun (si-n restul anului nu erau deloc) isi vor aminti cu nostalgie de cat de mult iubeau culoarea acelor fructe exotice. Incercati-o macar in bucatarie, puteti lua taburete portocalii sau musamaua pentru masa, ca sa nu fie o investitie insurmontabila, ori luati un buchet de craite sau alte flori care contin culoarea asta, si veti vedea cat e de odihnitoare. Daca mobilierul si culoarea peretilor am convenit ca nu le schimbam, nuantele toamnei au in ce sa se regaseasca. In perdele, huse de scaune si canapele, perne si pernite, lenjerie de pat, fete de masa, aplice, fotografii puse pe pereti (pe care ne permitem sa le schimbam des, si nu din ratiuni coloristice, chiar alungam monotonia cu asta), cufere, casete. In vaze sau alte vase, cu sau fara flori, al caror material potrivit cu anotimpul e sticla sau ceramica. Lumanarile aromate dau parfum nu doar la propriu serilor de toamna.

Citeste si:  Cum sa ingrijim ficusul

foto

Pe langa plantele perene sau sezoniere de interioare, natura ne ofera si alte posibilitati sa infrumusetam, sa improspatam o incinta. Coronitele, prinse in pereti sau pe usi, puse pe masa ori pe alte piese de mobilier unde exista loc, le impletim din niste nuieluse, prinse, eventual, cu sfoara, apoi infigem sau legam in ele flori de toamna, spice de grau, ghinda, conuri mici de brad si, ca sa dam o pata rosiatica, macese, sacrificand cateva ceaiuri. Putem apoi avea cosulete, de diverse marimi, clasice, adica din nuiele, sau din material textil, cum a aparut o moda, pe care sa le amplasam in cateva locuri din casa. Punem in ele dovlecei, nuci, crengute, spice de grau, gutui. Din gutui stim sigur ca nu va risca nimeni din casa sau din afara casei sa muste, atata vreme cat nu-s facute dulceata.

Citeste si:  De ce ne ingrasam - partea II

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.