Delicatese de post: supa crema de ciuperci, spaghete cu ciuperci si gogosari si clatite cu lapte de soia, nuci si miere

In post, ciupercile sunt unul dintre principalii substituenti ai carnii. Puteti sa le puneti pe gratar, in salate, in pastele fainoase sau in supa. Hranitoare si gustoase, ciupercile va vor ajuta sa treceti mai usor peste pofta de carne.

Supa crema de ciuperci

Ingrediente (4 portii):

500 de grame de ciuperci (preferabil proaspete, orice fel de ciuperci)
1 morcov
2 cepe mici
2 cartofi
1 telina
1 catel de usturoi
1 lingura de faina
2 – 3 linguri ulei de masline
Usturoi
Patrunjel
Sare, piper, ulei, mirodenii

Intr-un litru de apa se pun la fiert morvul, telina, o ceapa curatata intrega, cartofii taiati cubulete. Intre timp, cealalta ceapa se toaca marunt si se pune la calit in ulei. Cand ceapa a devenit transparenta, se adauga ciupercile, curatate si taiate marunt. Se caleste in continuare, pana cand ciupercile se inmoaie suficient. Intr-o alta oala, se prepara sosul de ingrosare: faina si 2 – 3 linguri de ulei de masline. Cand s-au inmuiat bine ciupercile, lasati focul mediu, pana scade sosul lor la jumatate. Apoi turnati-le peste supa ce legume. Presarati sare si piper. Cand sosul s-a ingrosat, se adauga treptat zeama de la legumele fierte, mestecand in continuu. Legumele ramase se mixeaza cu robotul de bucatarie si se adauga in supa-crema. Se mai lasa sa fiarba un minut, se adauga usturoiul pisat si se mai lasa inca un minut pe foc, apoi se ia de pe aragaz, se adauga patrunjelul si se acopera. Se serveste calda, cu crutoane de paine prajita. Daca nu tineti post, sau daca tineti post doar de carne, puteti adauga in supa smantana sau cubulete de cascaval.

Citeste si:  Salata de spanac cu branza de capra

Spaghete cu ciuperci si gogosari

Ingrediente (4 portii):

500 de grame spaghete (un pachet – daca vreti sa fie strict de post, alegeti-le fara oua in compozitie)
300 de grame de ciuperci
200 de grame pasta de rosii
100 de grame gogosari murati
1 ceapa
1 catel de usturoi
Ulei, sare, piper, oregano, alte mirodenii

Citeste si:  Limbajul florilor

Mod de preparare:

Pastele se fierb in apa sarata, conform indicatiile producatorului. Intre timp, intr-o tigaie se pune la calit ceapa tocata marunt. Cand a devenit transparenta, se adauga ciupercile, se mai lasa cinci minute si se adauga pasta de rosii si gogosarii scursi bine de otet (puteti sa-i si spalati) si taiati marunt. Dupa cateva minute, se adauga usturoiul, se mai lasa un minut si se ia de pe foc. Spaghetele, dupa ce au fiert, se clatesc cu apa rece si se servesc alaturi de sos, condimentate cu piper si oregano. Si cu parmezan adaugat, daca nu tineti post.

Citeste si:  Casa de vacanta

Clatite cu lapte de soia, nuci si miere

Ingrediente:
500 de grame faina
500 ml lapte de soia
500 ml sifon (sau apa minerala foarte acidulata, Borsec de exemplu)
100 ml ulei
150 g zahar
O lingurita de sare
Miez de nuca, miere (sau alte variante de umplutura: dulceata, gem etc)

Mod de preparare:

Ingredientele se mixeaza intr-un vas in urmatoarea ordine: faina, apa amestecata cu laptele, sarea, uleiul. Când aluatul este suficient de moale, se pune cu polonicul intr-o tigaie unsa cu ulei si bine incinsa. Mai departe, stiti ce aveti la facut! La final, umpleti clatitele cu miez de nuca tocat si cu miere. Pofta buna!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.