fbpx

Despre caviar

Please select a featured image for your post

Cand spun caviar ma gandesc automat la lux, bogatie, eleganta si rafinament. De ce? Pentru ca, din pacate pentru majoritatea grumanzilor, caviarul este foarte scump. Pretul uneori exagerat se datoreaza faptului ca productia anuala de caviar este destul de mica, in condiitile in care sturionul (pestele cu cele mai apreciate icre) necesita pana la 20 de ani pentru a se maturiza si a produce icre. Icrele de sturion sunt caviarul negru, iar cele de somon caviarul rosu. Cum depozitam caviarul? Caviarul este foarte perisabil, asa ca trebuie tinut in frigide, de preferinta nu pe usa frigiderului, pentru ca aici temperatura variaza. Nu desfaceti borcanelul cu caviar decat atunci cand urmeaza sa il folositi. Daca ramane ceva in borcanel (desi e putin probabil) acoperiti-l cu folie de plastic, depozitati-l in frigider si folositi-l in maxim 2 zile. Este de asemenea foarte important sa nu puneti doar capacul borcanului, pentru ca astfel caviarul devine uscat, ci sa nivelati bine icrele si sa lipiti folia de plastic exact pe el. Intoarceti bine borcanul pe toate partile, astfel incat fiecare bucatica sa fi acoperita cu ulei.
Citeste si:  Cum poți decora casa ca să ai noroc. Culorile care atrag abundența în casă
Caviarul nu se congeleaza, deoarece se intareste mult prea tare si isi pierde din aroma. Recurgeti la congelare numai atunci cand aveti o cantitate mai mare de caviar (suntei deci foarte norocosi) si nu il puteti refrigera in conditiile amintite mai sus. In acest caz, caviarul congelat nu se incalzeste pentru decongelare, ci se muta borcanelul in frigider, unde se lasa sa se decongeleze natural, pe parcursul unei zile. Temperatura optima de refrigerare e undeva intre -2 si 0 grade celsius, asa ca asezati borcanelul in partea cea mai rece a frigiderului. Puteti chiar aseza borcanelul intr-un vas mai mare, cu gheata. Caviarul pasteurizat se poate tine in camara pana la 6 luni, iar cel nepasteurizat si nedesfacut se poate tine infrigider pana la 20 de zile.
Citeste si:  Nu va este pofta de paella?
Cum servim caviarul? Caviarul este foarte fragil si fraged, asa ca trebuie manuit cu atentie, lingutita trebuie introdusa cu grija si caviarul scos di borcan prin ridicare, fara a presa restul icrelor. Daca se tartineaza, trebuie la fel, intins foarte usor cu o lingurita, in nici un caz intins brutal cu cutitul. Caviarul NU e margarina! In plus, folositi lingurite speciale pentru caviar, care pot fi facute din carapace de broasca testoasa sau alte astfel de materiale, deoarece metalul, chiar si linguritele de argint, ii vor imprima caviarului un puternic gust metalic.Icrele de caviar sunt mai mari ca si dimensiune si deci pot fi folosite mai bine pentru ornare. Puteti chiar folosi oul indvidual, e foarte usor sa il separati de restul icrelor cu varful unui cutit. Borcanelul cu icre trebuie scos din frigider cu 15 minute inainte de a fi servit si deschis exact in momentul servirii. Daca nu stii cu ce bautura ai putea sa asociezi caviarul, incearca cu incredere o votca foarte rece, un vin alb foarte sec sau o sampanie. Caviarul se consuma ca atare, fresh, pentru ca prin gatire se intareste foarte tare. Daca il folositi in cadrul unei retete, el trebuie sa fie ultimul ingredient care se adauga, sau cel mai bine se pune ulterior, ca si garnitura sa decor.
Citeste si:  Totul despre orhidee
In ceea ce priveste degustarea caviarului, aceasta se face punand cateva icre pe mana (nu in palma ) intre degetul aratator si degetul mare. Indiferent cat de tentati ati fi sa mancati mult caviar, cantitatea sugerata de eticheta este de maximul 2 lingurite de caviar.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.