Despre laptele UHT

Please select a featured image for your post

Este primul aliment care ne bucura papilele gustative si principalul aliment de altfel, cel putin in primele 6 luni de viata. Laptele matern, laptele praf, laptele de capra, de vaca, de bivolita, toate fac foarte bine pentru sanatate. Despre calitatile laptelui de mama puteti citi in articolele noastre despre alaptat, iar despre importanta generala a consumului de lapte si despre laptele UHT puteti citi aici. De ce ar trebui sa consumam lapte? Cand eram mici si faceam mofturi cand parintii ne dadeau lapte sau iaurt, mamicile ne explicau ca produsele lactate ne ajuta sa avem oase puternice si sa fim sanatosi. Daca la vremea respectiva ne era greu sa intelegem, acum stim ca laptele si produsele lactate asigura necesarul zilnic pentru organism, crescand rezistenta osoasa si prevenind astfel boli precum osteoporoza. Laptele are insa efecte benefice si asupra altor aspecte ale sanatatii cum ar fi tensiunea arteriala pe care calciul o controleaza cu succes, sanatatea dintilor, atenuarea sindromului premenstrual datorita aportului de calciu si prevenirea cancerului de colon.
Citeste si:  Cum decoram o masuta de cafea
Ce fel de lapte cumparam? Aici parerile sunt foarte impartite. Unii prefera sa cumpere lapte de la tarani, adus proaspat la piata in fiecare dimineata, altii prefera laptele UHT, un lapte modern, pasteurizat.
Laptele proaspat, poate fi cel mai indicat atunci cand este cumparat de la o persoana de incredere si bineinteles cand este comercializat intr-o sticla prin care i se vede spuma, laptele trebuind sa fie foarte gras pentru a-si pastra calitatile. Din pacate insa, cumparat de la persoane neautorizate, laptele poate fi contaminat cu diversi germeni, unii mai putini periculosi, altii insa foarte periculosi, cum ar fi listeria. Tocmai de aceea nu se recomanda consumul de lapte netratat termic, pe de alta parte insa, laptele fiert timp de 20 de minute la 100 de grade celsius, pierde cea mai mare parte din vitamine si calciu si deci il consumam cam degeaba.
Citeste si:  Plafoanele false si incalzirea prin pardoseala - solutii utile si estetice
O solutie pentru laptele sanatos desi tratat termic – laptele UHT. Asa cum spuneam, laptele UHT este un lapte modern, produs printr-o metoda ingenioasa: laptele este expus la o temperatura de peste 130 de grade pentru o perioada de 2 pana la 4 secunde, iar apoi este adus in foarte scurt timp la temperatura camerei. Aceasta pasteurizare la temperaturi foarte ridicate, distruge microorganismele daunatoare, dar isi pastreaza in proportie de peste 90% proprietatile nutritive. Spre deosebire de laptele fiert in casa laptele UHT nu isi modifica gustul, consistenta sau valoarea nutritiva iar intreg procesul de pasteurizare are loc intr-un mediu steril. Avantajele laptelui UHT. Pentru ca sunt eliminate toate bacteriile, inclusiv cele care in mod normal altereaza laptele, laptele UHT nu se altereaza, astfel ca are termenul de garantie mult mai mare decat laptele crud si nu trebuie tinut la rece. Laptele UHT se poate pastra linistit in camara pana in momentul deshiderii, pentru ca ambalajul sau nu permite patrunderea luminii si a oxigenului. O data desfacuta, cutia de lapte UHT trebuie neaparat tinuta la rece si consumata in termen de 3-4 zile. Faptul ca laptele UHT are termenul de garantie prelungit, il face bautura ideala in orice colt al lumii, constituie un aliment important in excursii sau la drum lung, fara a necesita depozitarea in cutii frigorifice.
Citeste si:  Pregateste florile verii
Pentru ca are termenul de garantie foarte mare, poate fi cumparat in cantitati mari, astfel ca nu ramaneti niciodata in pana de lapte. Dar cel mai important, ambalajul aseptic si fierberea la 130 de grade ne asigura ca bem intotdeauna un lapte cu adevarat sanatos.


3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.