fbpx

Despre mustar

Please select a featured image for your post

Mustarul este unul dintre cele mai accesibile condimente, folosit cu incredere si bucrie pe mesele cele mai imbelsugate dar si pe cele saracacioase. Mustarul vine intr-o varietate de sortimente, mai multe decat ne-am putea inchipui si specificul fiecarei tari prin care a trecut si-a pus amprenta aspura mustarului. Astfel ca un mustar se potriveste cel mai bine la hot-dogul american, altul pentru salatele frantuzesti si un altul pentru micii romanesti. Ce ar trebui sa stim despre mustar? Ingredientul principal. Fabricarea mustarului nu ar fi posibila fara ingredientul principal: semintele de mustar. In functie de sortiment, boabele de mustar pot fi albe, galbene, maro sau chiar negre. Cel mai intalnit sortiment este cel galben si cremos, care are aroma cea mai moderata. Mustarul inchis la culoare, cel maro sau mustarul Indian are o aroma foarte puternica, iar mustarul negru este cel mai puternic ca si aroma dar si cel mai iute. Asta se intampla deoarece boabele de mustar contin uleiuri specifice, care sunt mai puternice in functie de culoare.
Citeste si:  Importanta fibrelor in alimentatie
Boabele de mustar se strivesc, apoi se amesteca cu otet, sare, vin, apa, bere, hrean etc (in functie de sortimentul care se doreste sa se obtina) si se lasa la macerat in jur de 3-4 saptmani, apoi se imbuteliaza. Insa boabele de mustar nu sunt folosite numai in prepararea mustarului ci si pentru a da aroma si iuteala muraturilor sau diveritelor dressinguri pentru salata. Sunt foarte potrivite pentru prepararea pestelui, a puiului si porcului dar si in salatele de cartofi. Tipuri de mustar. Exista o multitidine de tipuri de mustar, facute fie din faina de mustar fie direct din boabele zdrobite (proportiile difera in functie de tipul de mustar). Semintele sunt amestecate de obicei cu un alcool (bere, vin) sau cu otet, ierburi si diverse condimente sau chiar miere si bineinteles hrean. Mustarul meu preferat este mustarul dulce, preparat din boabe albe sau foarte deschise la culoare, care se poate folosi pentru salate dar si ca si baza pentru sosuri. Un alt mustar foarte intalnit la noi este mustarul mediu iute sau cel pe care il cunoastem pur si simplu ca si mustarul de masa, care este perfect pentru gratare si mititei, fiin facut dintr-un amestec de boabe deschise si inchide la culoare, astfel ca aroma este moderata.Mustarul iute este facut din boabe inchise la culoare si mult mai aromate. Un mustar mai special este mustarul Dijon, care este destul de iute si se prepara pe baza de must. Un alt mustar iute deosebit este mustarul Colman, care este o combinatie de doua feluri de boabe inchise la culoare. Mustarul german este un mustar mai degraba dulce decat iute, preparat din seminte maro si albe, amestecate cu otet si condimentate cu ierburi sau diverse condimente. Mustarul englez este este facut din boabe galbene, combinate cu boabe negre, faina de ovaz si sofran indian. Mustarul tipic American, foarte iubit de copii, este cel pe baza de boabe galbene, otet, zahar si sare. Este un mustar foarte cremos, numai bun pentru hot dog si hamburger.
Citeste si:  Supa de castraveti cu menta si rulada de vita in sos de vin
Aceasta sunt doar cateva dintre tipurile de mustar, paleta fiind mult mai mare. Insa toate tipurile de mustar pot fi folosite cu brio atat ca si condiment cat si ac si ingredient pentru ca dau un gust usor picant si o savoare deosebita mancarurilor pe baza de oua, sosurilor, dressingurilor pentru salata sau friptura.

Citeste si:  7 secrete in stilul chateau
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.