Dieta Atkins

Please select a featured image for your post

Atkins este una dintre cele mai populare diete in Statele Unite si a prins rapid teren si in Europa, fiind una dintre curele de slabire considerate a fi de succes in lumea intreaga. Atkins a facut furori datorita promisiunii de a scapa destul de rapid de kilogramele in plus, fara riscul ca acestea sa revina dupa incheierea dietei. Dieta a fost creata de doctorul Robert Atkins si a dost puternic promovata de cartea cu acelasi nume. Ideea de baza a dietei este restrictionarea numarului de carbohidrati consumati, in timp ce alimentele bogate in proteine si grasimi pot fi conumate in cantitati nelimitate. Chiar daca publicul a imbratisat dieta Atkins, aceasta a primit recenzii controversate din partea medicilor, care au considerat-o o abatere grava de la necesarul zilnic in mateterie de nutritie si dieta.

Fazele dietei Atkins. Dieta a fost conceputa pe 4 faze, din care ultima e de fapt schimbarea totala a stilul de viata culinar si se intinde pe intreaga viata. Prima faza, cea de pregatire, este optionala si e manita sa obisnuiasca organismul sa foloseasca grasimea ca si sursa a energiei, in loc de carbohidrati, care sunt in mod normal sursa principala. In aceasta faza, consumul de carbohidratie trebuie limitat la 20 de grame pe zi, o cantitate infima fata de cele 130 de grame recomandate in mod normal. Urmeaza apoi faza de dieta prorpiu-zisa, in care cantitatea de carbohidrati este crescuta cu 5 grame pe saptamana. Aceasta faza nu are o durata prestabilita si se incheie atunci cand persoana care tine dieta ajunge sa aiba o greutate cu 10 grame mai mica decat greutatea sa ideala.

Citeste si:  Palmier

Urmeaza apoi doua faze de mentinere. Prima faza, denumira faza pre-mentinere presupune un consum de carbohidrati care creste progresiv, cu 10 grame pe saptamana. In aceasta perioada, persoana trebuie sa isi monitorizeze foarte atent greutatea pentru a stabili un prag maxim al consumul de carbohidrati, respectiv care este cantitatea de carbohidrati pe care o poate consuma zilnic sau pe saptamana fara a lua deloc in greutate. Urmeaza faza de mentinere pe viata, care presupune consumarea constanta a aceleiasi cantitati de carbohidrati satbilita ca fiind maxima la faza anterioare, pe tot parcursul vietii.

Citeste si:  Israel, bucataria in slujba traditiei si religiei

De ce este criticata dieta Atkins? Prima reactia a Colegiului Nutritionistilor Americani dupa lansarea pe piata a dieteti a fost una foarte vehementa, considerand dieta Atkins ca fiind una dintre cele mai nocive pentru public indiferent de perioada de timp pe care este urmata. Medicii considerau ca o dieta scazuta in carbohidrati dar incarcata de proteine poate cauza boli cardiace si nu considerau o idee buna eliminarea din dieta a unor alimente ca si untul, sunca sau smantana.

Un alt motiv pentru care dieta a fost criticata, a fost acela ca poate produce ketosis, sau acetonemie, respectiv organismul arde propria grasime pentru a produce energie. Ketonii rezultati in urma acestor arderi se acumuleaza in sange si pe de o parte produc scaderea in greutate datorita pierderii apetitului, pe de alta parte pot produce oboseala cronica si greata. O alta ingrijorarea a medicilor se refera la faptul ca atunci cand dieta este tinuta pentru perioade foarte lungi, in lipsa crbohidratilor, organismul va incepe sa transforme tesutul muscular in energie, cauzand scaderea masei musculare.

Citeste si:  Sistem de iluminare

Totusi, studiile recente sunt mai ingaduitoare cu dieta Atkins, aratand ca are efecte favorabuke asuora lipidelor si ajuta la controlarea glicemiei si la scaderea nivelului colesterolului. Asta inseamna ca cei care urmeaza dieta Atkins nu doar ca slabesc, ci isi imbunatatesc si starea generala de sanatate. Avnd in vedere parerile pro si contra, inainte de aincepe dieta Atkins, ca si orice alta dieta drastica, trebuie sa va adresati unui medic specialist care sastabileasca daca organimsul este sau nu capabil sa faca fata unei astfel de diete.


Un comentariu
  1. Eu am slabit 18 kg si ma simt foarte bine. Analizele sunt foarte ok si mi-am impartasit experienta pe http://www.dietainfo.ro

    Cei care acuza dieta Atkins ar trebui sa citeasca studiile facute in ultimii ani, care demonstreaza ca dr. Atkins a avut dreptate.

    In articolul dv. exista cateva mici inexactitati. Dieta Atkins recomanda consumare de unt si smantana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.