fbpx

Dieta cu lichide

Please select a featured image for your post

Daca te bate gandul sa renunti la mancarea solida si sa treci pe lichide in speranta ca vei slabi rapid, ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte. Intr-adevar, dieta cu lichide poate fi o solutie, insa in general doar in cazul persoanelor cu obezitate severa si numai la sfatul si sub observatia medicului.

In dieta cu lichide se inlocuiesc mesele solide fie partial fie total cu lichide, care variaza de la sucuri de fructe la supe limpezi sau ceai. Majoritatea dietelor pe baza de lichide pot cauza carente in organism si de aceea nu e bine sa fie tinute pe perioade foarte lungi. Chiar daca o data la 2 saptamani tii o zi in care bei numai lichide, cum ar fi sucul de morcovi sau mar pentru detoxifiere, nu transforma un obicei sanatos intr-o dieta nesanatoasa. Medicii recomanda aceasta dieta in cazul unor proceduri medicale, ca si dieta pre si post operatorie.

Citeste si:  Frumoase si pretentioase: cum ingrijim gardenia sau bonsaiul?

Implicatiile aspura sanatatii. Majoritatea oamenilor au un regim de viata si alimentar bine stabilit, astfel incat organismul sa functioneze asa cum ar trebui, fara a aparea carente si mentinand energia la un nivel ridicat, pentru a face fata task-urilor de zi cu zi. O solutie pentru a evita aceste carente sunt shake-urile cu proteine, cum sunt faimoasele Milk&Egg folosite de sportivi si cei care fac fitness. Intr-adevar, folosind aceste shake-uri proteice puteti pierde kilograme, insa o data ce eliminati din dieta bauturile cu proteine si mancati normal, kilogramele se acumuleaza la loc si deci v-ati supus organismul unui stres inutil.

Sucul natural, chiar daca este foarte sanatos de baut la micul dejun alaturi de toast sau de un bol cu cereale integrale, nu poate constitui in sine o dieta. Nici apa cu lamaie, intens promovata de fotomodele si „fetele slabe” care sustin ca astfel isi mentin silueta. Chiar daca imaginile promovate la tv si in reviste te forteaza sa iti doresti sa fii slaba si sa fii dispusa sa faci orice pentru a fi asa, dieta cu lichide nu este o solutie. Lipsa de proteine si de fibre si stresul general la care iti supui organismul nu merita sa faci acest sacrificiu, mai ales daca ai numai cateva kilograme in plus.

Partea pozitiva a lucrurilor. Sucurile din fructe si consumul de minimum 2 litri de apa pe zi este recomandat de catre orice medic, pentru ca ajuta la eliminarea toxinelor din organism, inclusiv cele din rinichi si ficat dar si la eliminarea apei in exces retinuta in corp. De aceea, poti incerca sa inlocuiesti una din mesele zilnice cu lichide, cum ar fi cina, care este masa la care oricum ar trebui sa mananci cel mai putin si mai usor. In loc de o cina copioasa, bea o cana de ceai de levantica sau tei, neindulcit sau indulcit cu miere, o cana de lapte, suc proaspat stors de la diverse fructe sau o supa de pui limpede, fara taietei sau carne.

Citeste si:  Cum stii daca o dieta e sanatoasa?

Cazurile in care dietele cu lichide sunt cu adevarat indicate sunt operatiile beriatrice si obezitatea severa. Inainte de operatiile de tub digestiv, o dieta cu lichide poate ajuta la eliminarea reziduurilor acumulate in stomac si intestine dar si pentru a reduce presiunea asupra tubului digestiv care trebuie sa treaca si printr-o operatie. In unele cazuri, obezitatea severa se trateaza cu lichide, dar un medic urmareste mereu pacientul pentru a observa eventualele efecte secundare.

Nici chiar in aceste cazuri dieta nu dureaza mai mult de cateva zile, atat pentru ca se creeaza un dezechilibru in organism cat si pentru ca nutritionistii sunt de parere ca o astfel de dieta nu ajuta cu nimic la schimbarea stilului de viata si deprinderea unor obiceiuri de viata sanatoase, care sa te ajute sa tii kilogramele pierdute la distanta.

Un comentariu
  1. Nu sunt un specialist in Nutriție si nici nu vreau sa fiu asa un specialist/a ca autorul (autoarea) articolului.
    Va scriu din experiența mea personală: la vârsta de 34 de ani am născut al treilea copil. Inainte sa ramân ultima data însărcinată aveam 58-60 kg si eram multumita de felul cum arat.
    Patru ani dupa nastere nu ma reușit sa \”cobor\” sub 74 kg. Am încercat cu sport, am respectat cu sfintenie sfaturile unui nutriționist care îmi recomandate o dieta foarte bogata in proteine animale, nimic! Începusem sa ma resemnez cu ideea \”asta este, sunt mama, nu mai sunt cea mai tânara si am trei copii, e normal sa fiu mai durdulie…\”
    Intr-o buna zi am citit întâmplator de raw vegan. Am inceput sa caut retete si sa le probez. Am mancat dupa voia si placul inimii (raw vegan), totuși kilogramele si șunculițele se topeau văzând cu ochii. Atât de repede, ca nici nu ma mai interesa cat de repede. Puteam sa port din nou hainele mele \”vechi\”, aveam energie, nu dormeam multe ore si ma simțeam fantastic.
    Cert e, ca dupa 3 luni aveam 56 kg. Ma temeam ca o sa ajung prea sl*** 🙂 asa ca am inceput sa intoduc treptat alimente normale. Am simțit pe pielea mea: eram obosita, fara vlaga si fara chef. Dar voiam sa ajung din nou la 58 kg, nu? 58 kg e greutatea mea din timpul liceului încoace, exceptând perioadele cand am fost însărcinată si cele de dupa nastere.
    In ultimul an am mancat fara restricții, seara târziu, prostii si alte chestii si am \”reusit\” sa mai acumulez vreo 3 kg.
    Acum, pentru ca e vara si kg mele se vad cel mai bine in jurul taliei, am luat măsuri: dieta cu lichide.
    2 zile sucuri din diverse sucuri si legume proaspăt stoarse. Următoarele trei sucuri din citrice cu apa: 2 l apa, 1 l suc proaspăt de Grepfrut, 750 ml sucroaspat de portocale si 250 ml suc proaspăt de lămâie.
    Momentan sunt in a patra zi, am slabit cele 3 kg si vreo 6 cm buni de pe burta. Dupa ce termin cu citricele o sa trec din nou pe sucuri de legume si fructe atata vreme cat o sa am chef. Dup-aia o sa mananc iar fructe si legume o perioada.
    Credeam ca o sa ma simt rau din cauza citricelor dar nu e asa. Sunt plină din nou de energie, tenul e mai curat si pantalonii sunt deja puțin mai largi pe pulpe.
    Acum, draga autorule, de ce încerci sa îmbolnăvești oamenii? De ce, voi, \”jurnaliștii\” o dați in sus si-n jos cu proteine animale? Știți, ca oameni culți si cititi ce sunteți ca exista si proteine vegetale? Cand scrieti despre efectele nefaste a unei diete o incercati întâi pe pielea voastră, sa vedeți daca exista intr-adevăr aceste efecte?
    Revenim la cei care au nevoie de ajutor si doresc sa faca ceva pentru sănătatea lor. Sfatul meu din inima pentru voi e sa cititi \”Studiul China\”. Cartea se găsește gratis in PDF format in internet. Dup-aia trageti voi concluziile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.