fbpx

Dieta hipocalorica

Please select a featured image for your post

Multi experti in nutritie recomanda dieta hipocalorica pentru a da jos kilogramele in plus dar si pentru a ne schimba stilul de viata in gerenal, spre o alimentatie mai cumparata, mai echilibrata, pe principiul mancam ca sa traim si nu traim ca sa mancam. Nutritionistii sustin ca o astfel de dieta ne prelungeste viata si ne da mai multa energie. Insa, la fel ca si orice alta dieta, dieta hipocalorica nu este pentru oricine si ar trebui sa consultati un medic specialist inainte de a o incepe.

In ce consta dieta hipocalorica? Principiul de baza al acestei diete este restrictionarea caloriilor consumate, respectiv suntem incurajati sa mancam mai putin calorii decat am consuma in mor normal pentru a ne mentine greutatea. In plus, dieta se axeaza pe consumarea acelor alimente care nu ofera numai calorii goale, cum e mancare de tip fast-food, ci care au si o valoarea nutritiva foarte mare. Fiecare individ are nevoie de un anumit numar de calolrii pentru a-si mentine greutatea ideala. Dieta hipocalorica presupune scaderea cu pana la 20-25% a numarului de calorii recomandate in mod normal in functie de varsta, sex, inaltime.

Citeste si:  Manierele elegante la masa: ghidul vinului (II)

De ce este aceasta dieta deosebita? Spre deosebire de dietele care fac simple restrictii alimentare, excluzand din consum anumite grupuri de alimente care sunt considerate nocive pentru silueta, diera pe baza restrictiei de calorii presupune ca fiecare calorie consumata sa aiba si o valoare nutritionala. De exemplu, intr-o dieta oarecare, in care trebuie sa consumi 200 de calorii la o masa, putem inlocui masa de pranz cu o jumatate de ciocolata, care are 200 de calorii. In dieta hipocalorica insa, trebuie ca cele 200 de calorii sa fie compuse din mancare sanatoasa, cum ar fi fructele sau legumele.

Beneficiile dietei hipocalorice. Desi sloganul principal pe care medicii care promoveaza acesta dieta il folosesc pentru a-si atrage adepti este acela ca dieta hipocalorica iti prelungeste perioada de viata, sunt o serie de alte beneficii care decurc din urmarea acestei diete. De exemplu, persoanele cu probleme de tensiune arteriala vor observa imbunatatiri semnificative in stabilizarea tensiunii. De asemenea, o astfel de dieta scade nivelul colesterolului rau din organism, protejandu-ne astfel de bolile cardiovasculare. O data cu scaderea numarului de calorii consumate, scade si masa de grasime corporala si nivelul zaharului din zange, respectiv glicemia.

Aspecte negative ale dietei. Ca si in cazul oricarei alte diete, dieta hipocalorica are si parti mai putin bune. Urmata pe o perioada mai lunga de timp poate duce la riscul pierderii din densitatea oaselor, datorita consumului limitat de calciu. Datorita privarii organismului de calorii, acesta poate sa inceapa sa arda masa musculara pentru a produce energe, deci implicit se produce o scadere a masei musculare in organism. La fel ca si in cazul altor diete restrictive, dieta hipocalorica poate duce la scaderea fierului din organism si la instalarea starii de anemie. De aceea este bine sa luati suplimente nutritive, prescrise de catre doctor, in timp ce tineti aceasta dieta dar si orice alta dieta stricta.

Citeste si:  Casa ta sub semnul zodiilor IV - bucataria

Dieta hipozalorica = ambitie si determinare. De asemnea, e destul de greu sa va alcatuiti un meniu zilnic variat, din moment ce trebui sa consumati un anumit numar de calorii, dar in acelasi timp si o anumita cantitate de substante nutritive. De aceea este recomandata o vizita la medicul specialist, care pe langa faptul ca stabileste care este starea voastra generala de sanatate, va ajuta sa stabiliti un meniu echilibrat si variat, astfel incat sa nu ajungeti sa renuntati la dieta din cauza monotoniei alimentare si a epuizarii optiunilor de masa.

Dieta hipocalorica este una dintre cele mai grele diete de urmat, fiind nevoie de foarte multa vointa, determinare si disciplina pentru a o duce la bun sfarsit. Pentru mentinerea rezultatelor obtinute in timpul dietei, medicii recomanda ca masa de seara sa fie in continuare una hipocalorica si dupa incetarea dietei, iar dieta sa fie dublata de sport, inclusiv in perioada de mentinere.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.