fbpx

Dieta mediteraneana

Please select a featured image for your post

Dietele sunt frustrante pentru ca pornim de la ideea ca ne priveaza din start de toate alimentele care ne plac. Sau chiar daca avem voie sa consumam anumite mancaruri, cu siguranta nu au gostul cu care suntem obisnuiti, pentru ca sosurile sunt interzise, prajitul e interzis si putem folosi numai anumite condimente. Pentru cei care isi doresc sa slabeasca fara a se priva de foarte multe dintre placerile lor culinare, dieta mediteraneana este cea mai indicata, pentru ca se focuseaza pe alegerea ingredientelor naturale si moderatie in mancat, mai degraba decat pe interzicerea consumarii anumitor grupe alimentare.

In ce consta dieta mediteraneana? Asa cum spuneam, nu e nevoie sa renuntati la majoritatea alimentelor care va fac placere. Dieta consta in principiu in combinatii de seminte si cereale integrale, fainoase, peste si fructe si legume bogate in atioxidanti. Consumul de grasimi nu este interzis, insa este limitat la acele grasimi care nu sunt nocive, care nu cresc colesterolul rau. De exemplu, in timp ce un gratar de porc este o grasime nociva, un avocado are peste 300 de calorii per fruct, insa sunt grasimi bune. La fel sunt si grasimile continute de nuci, alune, migdale, caju, ulei de masline. Desi consumul de carne nu este interzis, se limiteaza portiile si frecventa consumului de carne.

Citeste si:  Tavan inalt
In cazul dietei mediteraneene, majoritatea meselor sunt acompaniate de un vin rosu, consumat cu moderatie, un paar la masa, cu scopul de a ajuta digestia si a accelera arderile. Pe langa faptul ca alimentele consumate chiar au gust si savoare, sunt in principiu si foarte sanatoase, ajutand in prevenirea bolilor cardio-vasculare si a cancerului. De exemplu, consumul de peste, incurajat de dieta mediteraneana, aduce organismului un aport semnificativ de acizi grasi Omega 3, care scad nivelul trigliceridelor din sange si ajuta la mentinerea sanatatii arterelor. Fructele si legumele sunt bogate in antioxidanti naturali, substante recunoscute pentru combaterea si prevenirea cancerului.
Ce alimente se pot consuma? Chiar daca nu este o dieta foarte restrictiva, dieta mediteraneana are cateva linii ce trebuiesc urmate, cateva alimente care sunt indicate pentru consum. Fructele si legumee sunt unele dintre alimentele de baza, fiind indicat sa consumati aproximativ 9 portii de fructe sau legume pe zi, insa in cantitati foarte mici. Este de preferat sa aveti mai multe mese reduse cantitativ decat 3 mese consistente. Painea, pastele si cerealele integrale sunt singurele surse de carbohidrati in aceasta dieta, dar bineinteles, consumate si aceasta cu moderatie si fara aditivi de genul unt, margarina sau alte creme tartinabile. Daca doriti sa fie mai aromata, puteti folosi ulei de masline.

Citeste si:  Stilul rustic in casa ta
Uleiul de masline este indicat si atunci cand faceti mancare gatita, deoarece contine numai grasimi monosaturate. Nu uitati sa folositi insa nu mai mult de 2 linguri de ulei atunci cand gatiti. Alunele, semintele, migdalele, caju, alunele de padure, toate se pot consuma fie ca si gustari sanatoase intre mese, fie ca si ingrediente in salate, cu conditia sa fie crude si nu prajite in ulei. In ceea ce priveste portia sugerata, o lingura de nuci sau alune este suficienta pentru a constituie o gustare consistenta. Pestele trebuie consumat cu regularitate, fiind o sursa de proteine, insa portiile sunt mici si niciodata asociate cu o sursa de carbohidrati, numai cu fructe sau legume proaspete. Vinul trebuie consumat cu moderatie, la finalul mesei, pentru a reduce pofta de ceva dulce.

4 Comentarii
  1. Suna chiar f bine, mai ales partea cu vinul rosu, care in combinatie cu o fripturica la gratar o sa te faca sa uiti de faptul ca esti la cura. Multam pt sfaturi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.