fbpx

Dieta pentru un par sanatos I

Please select a featured image for your post

Ti s-a spus de atatea ori ca adevarata frumusete vine din interior si asta se aplica si in cazul parului. In general, sanatatea parului tau reflecta dieta pe care o ai si stilul de viata pe care il urmezi. Orice deficienta pe care o ai in organism se manifesta la nivelul parului, prin sanatatea firului de par, hidratarea lui, astpectul general sau sanatatea scalpului si matreata si orice suparare sau stress se manifesta in caderea parului.

Ce mancam, ce nu mancam? Secretul unei diete pentru un par sanatos este sa sustii foliculele printr-o dieta echilibrata, pe baza de fructe, legume, lactate, cereale integrale, carne de vita, pui, peste etc. Trebuie sa elimini cat mai mult junk-food-ul, grasimile saturate, carbohidratii in exces sau mancarurile procesate si rafinate. Vei vedea ca pe masura ce eviti tot mai mult mancarurile grase si nesanatoase, parul ti se va unge mai putin, il vei vedea mai stralucitor si mai puternic si va fi mult mai sanatos.

Citeste si:  Imprimeuri florale asiatice

Cate proteine mancam pentru a avea un par sanatos? E bine sa stii de la bun inceput ca substanta de baza din firul de par este keratina, care este tot un fel de proteina, asa ca proteinele sunt foarte importante pentru un par sanatos. O dieta lipsita de proteine sau cu proteine insuficiente are efecte negative asupra parului, care isi pierde stralucirea, este mai casant si nu are volum. De obicei, dieta noastra uzuala, care are la baza carnea si ouale, ne ofera destule proteine pentru a nu produce carente. In cazul vegetarienilor proteinele sunt asigurate de cerealele integrale, legume, linte si soia.

Necesarul de vitamine. Trebuie sa ai foarte mare grija la aportul de vitamine pe care il aduci organismului tau, pentru ca asa cum vitaminele sunt esentiale oricarui proces ce se desfasoara in organism, sunt la fel de necesare si in cazul cresterii si sanatatii parului. Nutritionistii considera ca cele mai importante vitamine pentru par sunt complexul de vitamine B, responsabile pentru regenerarea celulara si cresterea parului. Lipsa complexului de vitamina B duce la caderea parului. Pentru a va asigura necesarul de vitamina B, consumati carne de pui, vita si peste, cereale si legume integrale, seminte, nuci, legume cu funze verzi.

Beta-carotenul este la fel de important pentru ca este un puternic antioxidant ce previne caderea parului. Fara beta-caroten proteinele nu pot fi sintetizate, asa ca e bine sa consumi alimentele care il contin: fucte si legume verzi, portocalii si galbene, cartofi dulci sau patrunjel. Vitamina H sau Biotinul este responasabil pentru sanatatea scalpului si se gaseste in produsele lactate, in peste, galbenusul de ou, seminte integrale, nuci.

Un alt antioxidant puternic este vitamina E, care are un rol important in refacerea celulara si ajuta la sintetizarea proteinelor si in circulatie. Principala sursa de vitamina E este avocado, dar o gasim si in galbenusul de ou, migdale, germenii de grau, uleiul de susan si seminte. In cele din urma, sa nu uitam de vitamina C. atat de importanta pentru lupta cu radicalii liberi, ajuta la vascularizarea scalpului si implicit la sanatatea acestuia si a firului de par. Vitamina C gasim in majoritatea fructelor si legumelor.

Citeste si:  Refolosire periuta de dinti

Pe timpul iernii este important sa suplimentezi aportul de vitamina C, mai ales ca nu ai parte de atat de multe fructe si legume proaspete iar cele din hypermarket nu sunt de cea mai buna calitate. Mananca in schimb cat mai multe citrice: lamai, portocale, pomelo, kiwi, sweetie, mandarine, clementine, gref.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.