fbpx

Din muncile toamnei: decorarea

Toamna vine acusi-acusi. Haideti sa nu ajungem in situatia edililor mioritici, pe care un alt anotimp, iarna, ii ia mereu prin surprindere. Sa ne apucam deja sa planuim decorarea casei potrivit acestui anotimp, fiindca daca exista case de vara, casele de toamna nu se prea poarta, sa fie deja aranjate pentru sezonul in cauza.

In mod normal, sfarsitul verii ar trebui sa ne prinda cu locuintele predominand de culori deschise si materiale textile subtiri: in, canepa, matase sau bumbac. Locul acestora il vor lua, din abundenta, catifeaua, catifeaua raiata, mohairul, lana, plusul, casmirul – regula e ca materiale sa fie moi. Tesaturile sunt de baza in decorul interior de toamna. Scaunele de lemn din jurul unei mese asijderea vor primi huse. Canapeaua isi va schimba fata, primind o cuvertura moale, iar pernitele ei decorative sau ale fotoliilor vor trece si ele la noul sezon imbracate mai pufos decat in cel precedent: in catifea sau plus, spre exemplu.

Citeste si:  Flori de septembrie

Draperiile au voie sa prezinte exces de bogatie, nu vor face decat sa dea un aer calduros incaperii. Nuantele tuturor textilelor vor fi vii si mult mai puternice decat ale sezonului cald: auriu, aramiu, verde, bronz. Luciul obiectelor, al peretilor si aplicelor e cat se poate de indicat.

Nu doar culorile toamnei, ci si mirosul ei se va ragasi in casa. Florile acestui anotimp devin stapanele vazelor. Daca mireasma lor nu e foarte puternica, ii vom veni in ajutor cu lumanari parfumate, al caror rol, ca si acela al sfesnicelor, e si unul decorativ. Natura nu ne ofera insa doar flori pentru impodobirea unor incaperi. Exista sumedenie de fructe si alte vegetale, cele mai multe perene, pe care le gasim in gradina, la padure sau in piata agroalimentara: gutui, nuci, mere, struguri, pere, dovlecei galbeni, spice de grau, conuri de brad, coarde de vita de vie, ramurele de conifere. Vasele de ceramica si cosuletele de lemn sunt numai bune sa pastreze si sa expuna aceste roade ale toamnei. La fel si cupele inalte de lemn, necesare prin dimensiunea lor verticala pentru spice si ramuri.

Covoarele de canepa le inlocuim cu acelea de Persia. Ca regula de aur, valabila in orice anotimp: un covor trebuie sa acopere bine podeaua camerei, e totalmente contraidicat sa arunci mai multe covorase-petic prin odaie sau sa ai unul care sa lase descoperite parti bune din marginile podelei. Spatiul va da senzatia de inghesuit.

Pe masa din sufragerie va sta o fata din material de calitate, iar pe ea – vase de ceramica sau sticla continand roadele despre care am vorbit mai sus. In dormitor, cuvertura cea mai potrivita e una de catifea. In aceeasi incapere, merg veiozele in nuante calde. Reprezinta ele obiecte desuete, dar din acest motiv le-am si ales: ca decor, si nu pentru utilitatea lor practica. Un aer nostalgic, amintind de haladuielile verii, vor aduce coronitele din flori uscate.

Citeste si:  Adevarat sau fals - fierul din alimente

Nicio decoratiune cu elemente din natura nu inseamna kitsch, cu atat mai putin gingasele coronite, care vor sedea foarte bine deasupra intrarii, pe manere ale dulapurilor, pe policioare sau in rafturi. Vom avea grija ca pe fotolii sa intindem saluri de lana sau casmir. Nu sunt doar estetice, ci si calduroase, dand totodata o tenta de romantism. Iar daca vorbim de caldura, un obiect care da asa ceva si la propriu, si la figurat e ceainicul. Toamna, el isi reintra in drepturi pentru aproape o jumatate de an.

De-acum, zana melopeelor n-are decat sa se iveasca pe culme!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.