Drob de miel in multe feluri, pana la drob de pui

Mielul este animalul extremelor. Lumea ori il savureaza, ori nu-l suporta. Drobul de miel e, dupa ouale rosii, primul fel de mancare pe care-l enumeram cand vine vorba despre ce punem pe masa de Paste. Poate si fiindca il mananca, ba chiar cu placere, si aceia care nu se dau in vant dupa alte preparate de miel: n-are miros specific si nu lasa seu, precum friptura. Va vom oferi variante de preparare a drobului de miel. Iar, daca nu vreti cu niciun chip acest animal, il vom inlocui cu o pasare.

Ingrediente:
1 kg de organe de miel: ficat, inima, rinichi, plamani
2 legaturi de ceapa verde, o legatura de usturoi
2 legaturi de patrunjel, o legatura de marar
3 oua
un prapure
ulei
otet
3 felii de paine mai veche
o cana de lapte
sare, piper

Mod de preparare:

Organele se spala si se curata bine, apoi se lasa o ora intr-un amestec format din trei parti de apa si una de otet. De un tratament special au parte rinichii, care vor sta doar in otet, dupa ce au fost taiati in doua si li s-au indepartat partile albe de grasime din interior. Se pun la fiert si se lasa 5 minute de cand au dat in clocot, apoi se scot, se spala si se pun intr-o apa noua, lasandu-se circa o ora.

Citeste si:  Cavalier King Charles

Organele se dau prin masina de tocat. Se toaca marunt ceapa si usturoiul verde, patrunjelul si mararul. Toate acestea se amesteca laolalta cu feliile de paine fara coaja, inmuiate in lapte si apoi stoarse. Sarea si piperul se pun dupa gust. Se bat cele trei oua cu furculita si se amesteca bine cu pasta deja obtinuta. Amestecul e gata cand nu e deloc faramicios.

Prapurele mielului, spalat bine si, daca nu va place grasimea, curatat de grasime, se pune pe fundul si pe marginile unei tavi de chec sau una de alta forma care a fost unsa cu ulei in intregul interior. Peste prapure se asaza compozitia, iar partea de prapure care da peste marginile tavii vine si inveleste drobul. Se lasa la cuptor 45-50 de minute. Se mananca rece, pastrandu-se in frigider acoperit cu folie de aluminiu.

Citeste si:  Intretinere prea mare?

Alte moduri de preparare

Fara masina de tocat. Aceasta a fost varianta aproape traditionala a drobului de Paste. Pe vremea cand nu existau masini de tocat carne, organele erau maruntite cu cutitul. Puteti face acest lucru daca preferati sa simtiti mai bine gustul fiecaruia in parte. Sau alegeti o cale de compromis: dati prin masina celelalte organe decat ficatul, care, fiind mai moale, se transforma direct in pateu. Tocati doar ficatul manual.

Cu carne de miel. Alaturi de organe, se poate folosi si carne macra de miel. Si apropo de organe, oricare dintre ele poate concura la prepararea unui drob bun: splina, plamanii, limba. Ficatul ar fi de baza, in rest, dupa preferinte, mai alegeti dou-trei dintre ele.

Cu oua. Se fierb trei oua. Cand asezam compozitia in tava, o punem pana aproape de jumatate. Ouale fierte si, evident, curatate de coaja se asaza pe acel strat, dupa care se acopera cu restul pastei.

Citeste si:  Pestisorul din bol

Drob fara miel. In locul organelor de miel se pun organe de pui. Aici bataia de cap e mai mica, avem doar ficat, inima si pipote. Merge si un piept de pui. In rest, prepararea e aceeasi. Si ingredientele, cu exceptia prapurelui.

Inlocuitori de prapure. Ingredientul care lipseste cel mai des de la prepararea drobului e prapurele, fie ca se gaseste mai greu, fie ca unii stramba din nas la vederea lui. In locul prapurelui, putem sa facem drobul intr-o tava unsa cu ulei peste care s-a presarat pesmet, inclusiv pe margini. Deasupra, drobul se poate unge cu un ou bine batut cu furculita. Aluatul subtire merge si el de minune. Hartia de gatit inlocuieste prapurele doar partial, fiindca doar contribuie la coacerea lui si nu se mananca.


2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.