fbpx

Dulceata de gogonele si gutui murate in otet

Veti crede poate ca titlul de mai sus l-a scris un om distrat, ca de fapt punem gogonelele la murat si din gutui facem dulceata… Nu, n-am fost catusi de putin distrata, doar ca ni se pare mai distractiv asa, invers decat in variantele consacrate.

Dulceata de gogonele

Ingrediente:
1,5 kg gogonele
1 kg zahar
300 g miez de nuca
ghimbir
vanilie
1 lamaie .

Mod de preparare:
Gogonelele, de marime mica spre medie, le taiem felii si le curatam de seminte. Putem, daca sunt toate mici, sa le taiem doar cotorul, lasandu-le intregi si scobindu-le de seminte. Le punem la fiert intr-un vas doar cu apa, lasandu-le un sfert de ora. Le scoatem si le scurgem bine. Intr-o oala punem sa fiarba 0,5 litri de apa si kilogramul de zahar. Dupa ce zaharul se dizolva, scoatem spuma si punem gogonelele, zeama unei lamai, o jumatate de baton de vanilie, ghimbir ras si nuca pisata. Tote vor fierbe la foc mic. Avem grija sa curatam spuma. Cand vedem ca dulceata e bine legata, stingem focul. Sterilizam borcanele, spalandu-le si tinandu-le in cuptor pana se incalzesc. Turnam dulceata calda si inchidem ermetic. Unii spun ca dulceata de gogonele seamana la gust cu aceea de nuci verzi, altii o aseamana cu dulceata de smochine.

Gutui murate in otet

Ingrediente:
gutui
otet
zahar
sare grunjoasa
foi de dafin
cuisoare
piper boabe
salicilat.

Mod de preparare:
Curatam gutuile de cotoare si seminte si le taiem felii. Intr-un borcan mai mare sau un vas, depinde de cantitatile folosite, punem 1,5 litri de apa si 3 linguri de sare grunjoasa pentru fiecare kilogram de gutui. Amestecam sarea pana se dizolva si punem feliile de gutui in aceasta saramura si le lasam cel putin 12 ore. Scoatem gutuile, le scurgem si le asezam in borcane. In fiecare borcan mai punem 2-3 foi de dafin, cateva cuisoare, piper boabe si un varf de lingurita de salicil (numit si acid salicilic).

Citeste si:  Targul de mobila mai "verde" ca niciodata

Preparam urmatoarea fiertura: la 1 litru de apa, 100 ml de otet si 5 linguri de zahar. Amestecam si dupa ce s-a dizolvat zaharul turnam lichidul fierbinte in borcane. Le inchidem ermetic si le lasam sa se usuce invelite in servete uscate sau acoperite cu o patura. Gutuile vor sta la murat vreo douazeci de zile.

Citeste si:  Flori de piatra
Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.