Euphorbia

Desi Euphorbia a devenit un simbol al perioadei Craciunului, nu exista nici un motiv pentru care nu ne-am putea bucura de frumusetea acestei plante si in restul anului. De fapt familia Euphorbia este una dintre cele mai mari familii si cuprinde peste 7500 de specii. Planta cea mai des intalnita in apartamentele iubitorilor de flori decorative este Euphorbia splendens, cunoscuta sub numele de „coroana de spini”, datorita tepilor duri care se afla pe toata suprafata ei.
Ingrijiea acestei plantute „agresive” nu este greu de realizat: pentru o dezvoltare armoniosa are nevoie sa fie plasata intr-un loc insorit, dar aceasta nu inseamana ca trebuie sa o plasati in soarele puternic al amiezii. In habitatul ei natural, poate supravietui direct in soare, insa de obicei radacinile ei sunt acoperita cu pietre, in sol racoros, in timp ce intr-un vas asezat langa o fereastra spre sud caldura poate deveni mult mai apasatoare.

Citeste si:  Bichon Frise - un companion incantator

Temperatura minima necesara este de 10-12 grade, in schimb temperaturile inalte din timpul verii nu sunt niciodata o problema. Umiditatea optima difera in functie de perioada de crestere: vara este indicata o cantitate mare de vapori de apa in aer, in timp ce iarna trebuie mult redusa. Solul trebuie sa raspunda in primul rand cerintelor de baza: sa permita plantei sa-si formeze radacini puternice, adica sa nu fie prea dens si sa impiedice patrunderea lor. Mai mult, el trebuie sa fie bine drenat pentru ca surplusul sa fie eliminat si sa se evite putrezirea.

Citeste si:  Alergie la plantele de apartament

De asemenea solul ar trebui sa puna la dispozitia plantelor nutrientii in cantitate optima pentru ca planta sa-si poata realiza o dezvoltare normala. Plantele de ghiveci uzeaza de obicei destul de repede nutrientii existenti in substrat si tocmai de aceea necesita fertilizare regulata si replantare, atunci cand este cazul(cand ghivecuil nu mai este sufiecient de mare pentru dezvoltarea radacinilor).

In privinta udarii trebuie sa uitati ideea ca plantele suculente nu au nevoie de multa apa deoarece cresc in locuri uscate, pentru ca nu este tocmai corecta in cazul euphorbiei: majoritatea traiesc in zone in care apa nu este disponibila in anumite perioade ale anului sau este disponibila sub forma de ceata si roua. Asadar regula de baza in udarea acestei plante este urmatoarea: cand este cald si plantele se afla in perioada de crestere au nevoie de la fel de multa apa ca oricare alta planta de apartament. Doar pentru ca pot supravietui in uscaciune, nu inseamna ca au strict nevoie de ea. Cel mai bine este sa udati temeinic o data, dar mai rar, dacat sa-i puneti cateva picaturi, dar des. Momentul ideal pentru oferirea apei, mai ales pe perioada verii este dupa lasarea serii, cand plantele isi maresc capacitatea de absorbtie a apei, dar si cand aceasta se evapora intr-o cantitate mai mica. Udarea dimineata, foarte devreme, poate fi o varianta, daca nu aveti timp seara, si este chiar recomandata in lunile reci ale anului.

Citeste si:  Aparare impotriva caniculei

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.