Feng Shui in bucatarie

In Feng Shui, bucataria reprezinta hrana si prosperitatea, deci felul in care decorezi aceasta camera poate influenta atat sanatatea, cat si prosperitatea familiei. Chiar daca unele principii Feng Shui sunt greu de aplicat astazi, macar cele de baza trebuie urmate, daca crezi in aceasta arta si vrei sa ai o bucatarie „sanatoasa”.

Primul lucru la care trebuie sa te gandesti este asezarea bucatariei in casa. Cand stai intr-un apartament, nu poti decide tu in ce camera va fi bucataria, dar daca planuiesti constructia unei case sau daca faci renovari masive ar fi ideal ca bucataria sa fie asezata in spatele casei sau, cel putin, dincolo de linia mediana. Daca nici asta nu e posibil, este bine ca macar bucataria sa nu fie vizibila imediat in momentul in care intri pe usa, altfel membrii familiei pot avea probleme digestive si de alimentatie. O bucatarie asezata chiar la intrarea in casa incurajeaza invitatii sa manance si sa plece imediat, iar locuitorii casei vor avea tendinta sa manance tot timpul.

Totusi, daca bucataria ta este la intrarea in casa, asa cum se intampla de obicei in apartamentele noastre, nu e cazul sa intri in panica. Exista mai multe posibilitati. Tine usa dintre hol si bucatarie inchisa, daca este nevoie acoper-o cu o perdea colorata sau decoreaza holul, in partea opusa bucatariei cu un obiect neobisnuit care sa atraga privirile si sa capteze interesul. Acest obiect are rolul de a distrage atentia de la bucataria aflata in apropiere.

Citeste si:  Lambriuri

Si in decorarea bucatariei trebuie urmate anumite reguli. Atunci cand gatesti, trebuie sa poti vedea intrarea in bucatarie fara sa te intorci cu spatele catre aragaz sau blatul de lucru. Daca bucataria este astfel construita incat nu poti respecta aceasta regula, agata pe peretele de deasupra aragazului o oglinda, o bucata de folie de aluminiu sau un alt obiect asemanator. Suprafata reflectiva poate sa fie oricat de mica, dar ideal este sa fie cat mai mare.

Daca ai o bucatarie mare, o alta solutie practica si de efect este folosirea unei insule de gatit. Astfel aragazul, chiuveta si blatul de lucru vor fi in centrul camerei de unde se poate vedea nu numai usa, ci si intreaga bucatarie. Acolo unde este posibil, insula de gatit fiind ideala pentru ideea unei bucatarii Feng Shu,i este bine ca cel care gateste sa nu fie izolat de oaspeti sau de restul familiei. Din contra, familia si invitatii trebuie sa participe la pregatirea mesei.

Citeste si:  Spatiu in casele mici

Design-ul bucatariei trebuie sa se bazeze pe modelul triunghiului, adica aragazul, blatul si frigiderul formeaza, in mod ideal, un triunghi in interiorul caruia se desfasoara activitatea celui care gateste.

De asemenea, distanta dintre obiectele folosite in bucatarie (chiuveta, aragaz, frigider, blat, masina de spalat vase, mixer, etc) trebuie sa fie undeva intre 1,5 si 2,5 m. Este asezarea cea mai practica si care reduce numarul de miscari repetitive. In acelasi timp, avand cel putin 1,5 m intre aceste obiecte, respecti principiul care spune ca elementele de foc (cuptorul, aragazul) trebuie separate de elementele de apa (chiuveta, frigider, masina de spalat vase). Ele pot fi despartite printr-un obiect facut din lemn sau prin ceva care reprezinta lemnul, de exemplu o planta sau o pictura cu o planta.

Citeste si:  Rosii frantuzesti cu ton si galuste cu prune

Aragazul nu trebuie asezat sub sau langa un geam. Caldura emanata de el reprezinta prosperitatea care ar putea sa paraseasca locuinta, pe geam.

Aragazul reprezinta sanatatea si prosperitatea familiei. De aceea, toate ochiurile trebuie folosite in mod egal, prin rotatie, ceea ce inseamna ca vei primi bani din mai multe surse. Trebuie folosit cuptor traditional, pe gaz, in locul celui cu microunde pentru a respecta principiul Feng Shui care spune sa nu ne grabim, sa fim constienti de fiecare activitate si sa ne bucuram de fiecare minut. Cuptorul cu microunde este foarte practic, insa expertii in Feng Shui recomanda ca el sa fie evitat pe cat posibil, sau chiar scos din casa. Radiatiile in exces si campurile electromagnetice distrug echilibrul energiilor din casa.

Ca si restul camerelor din casa, bucataria trebuie sa fie curata si cat mai libera, iar obiectele stricate trebuie reparate sau aruncate.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.