fbpx

Floarea cameleon

Denumita popular si Cameleon, Lantana camara este un arbust tropical, din familia Verbenaceelor, care poate creste pana la 180 cm inaltime, in zonele de tropicale de origine, insa la plantarea in ghiveci va atinge numai inaltimi de 80 de cm, desi exista unele varietati capabile sa se catare pe suporturi la inaltimi mai mari.

Frunzele acestui arbust au 12 cm lungime si prezinta pe margini dintisori marunti fiind acoperite, ca si lastarii, cu perisori aspri, dar strivite emit o aroma neplacuta. Florile sunt grupate in umbele, avind o paleta variata de culori: alb, galben, portocaliu, rosu, roz, dar si numeroase combinatii ale acestora. In plus, odata cu inaintarea in varsta, florile isi schimba culoarea. Inflorirea este abundenta mai ales vara, dar planta infloreste din primavara pana toamna tarziu daca are conditii bune de vegetatie. Fluturii sunt atrasi in mod deosebit de florile Lantanei.

Citeste si:  Vinul rosu - ingredient sau medicament

Lantana este foarte usor de cultivat, necesitind putina atentie si fiind rareori deranjata de boli sau daunatori. Este o planta iubitoare de lumina, atat vara cat si iarna, dar in zilele toride de vara e de preferat sa se umbreasca partial. Limita minima de temperatura este – 2 grade Celsius, moment in care frunzele si tulpina mor, insa imediat ce temperaturile cresc la 10 grade, din baza tulpinii care a ramas in pamant se vor dezvolta noi lastari. Temperatura maxima la care planta se dezvola normal este de 38-40 de grade.

Lantanei ii place solul bine drenat, bogat in substante nutrtive si udat moderat, dar se adapteaza destul de bine la orice alt tip de sol. In privinta umiditatii aerului ea tolereaza atat caldura uscata cat si pe cea umeda. Udarea prea des si cu o cantitate mare de apa poate face planta vulnerabila la atacul bolilor sau la putrezirea radacinilor. Fertilizarea excesiva poate avea ca efect reducerea numarului de flori.

Inmultirea se realizeaza cu usurinta prin butasi. In conditii de temperatura moderata si ceata artificiala, butasii se inradacineaza direct in turba amestecata cu pamant normal de gardina, se uda temeinic. Aparitia primelor frunze tinere este semnul ca radacinile sunt deja suficient de dezvoltate si planta poate fi mutata intr-un ghiveci de 10-12 cm diametru si amplasata intr-un loc insorit.

Plantele tinere se ciupesc pentru o buna ramificare. Crengutele se lemnifica partial destul de repede de aceea ciupirea trebuie sa se faca in timp util, astfel ca arbustul poate fi condus relativ usor prin taieri repetate pentru a capata forma dorita.

Citeste si:  Hai sa slabim in doi

Lantana trebuie lasata sa ierneze in spatii racoroase (5-10 gr. C), dar bine luminate. Cu cat temperatura scade, cu atat udarea se face mai rar si cu o cantitate mai mica de apa. Aerisirea spatiului in care sunt gazduite plantele nu trebuie neglijata pentru ca in aceasta perioada exista riscul sa apara musculitele albe. Un alt daunator care poate ataca Lantana in conditii de camera este paianjenul rosu. Pentru eliminarea acestora se folosesc insecticide adecvate (ex. Mitac).

Atentie: lantana este considerata a fi o planta foarte toxica pentru animalele de companie, asa ca trebuie sa va asigurati ca acestea nu pot ajunge la la frunzele plantei.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.