Friptura orientala de pui si conserve de ghebe cu gogosari

Ar fi fost culmea sa va propunem friptura orientala de porc! V-o prezentam pe cea de pui. Eventual, puneti reteta la pastrare pana vor fi gata ghebele murate. Ghebele au ceva in comun cu taiteii si icrele: reprezinta un substantiv lipsit de singular. Asta inseamna ca doar un exemplar din soiul lor nu-ti ajunge pe o masea, de asta nici nu poti sa-l denumesti. Noi vom avea insa grija de cantitati, iar borcanele pe care le vom pregati, cu ghebele la loc de cinste intre alte vegetale, ne vor tine toata iarna.

Friptura orientala de pui

Ingrediente:
un pui de 1 kg
100 g unt
30 g miere
50 g arahide coapte
o lingura apa de trandafiri
ghimbir macinat.

Citeste si:  Curatenia de primavara

Mod de preparare:
Se freaca mierea cu 30 g unt. Puiul, curatat, spalat si scurs de apa, il intepam pe piept si in pulpe cu acul de impanat fripturile (sau cu un inlocuitor) si il impanam cu jumatate din amestecul de miere si unt. Cealalta jumatate o subtiem cu apa de trandafiri si ungem cu ea puiul pe dinauntru. Pe dinafara il dam cu unt si il punem intr-o tava, la cuptor, continuand sa-l ungem, din cand in cand, cu unt. In circa o ora, puiul se rumeneste. Il scoatem din cuptor si il taiem in bucati pe care presaram arahidele pisate amestecate cu ghimbir. Il mancam sau il servim pe loc!

Citeste si:  Gradina de trandafiri in stil englezesc

Conserve de ghebe cu gogosari

Ingrediente:
2 kg ghebe
2 kg gogosari
2 kg ceapa
250 ml otet
1 l apa
1,5 linguri sare mare
3 linguri miere
4 linguri ulei
boabe de piper, ienibahar si mustar, foi de dafin.

Mod de preparare:
Din luna august, ghebele cresc puzderie in paduri, pe tulpina pomilor sau pe sol. Sunt cele mai raspandite ciuperci, iar daca vi se pare aventuros sau riscant sa le culegeti cu propriile maini, procurarea lor se rezolva printr-o drumetie la piata. Ori din luminisuri, ori din piata agroalimentara, alegeti ghebele mai mici. Acasa, le spalati si le puneti la fiert pret de o jumatate de ora, dupa care le clatiti cu apa rece si scurgeti zeama. Intr-o oala mare faceti un amestec din toate ingredientele enumerate de noi dedesubtul cepei, in cantitatile respective, si-l puneti la fiert. Taiati gogosarii fideluta si ceapa solzisori, ghebele le lasati intregi. Cand oala da in clocot, oparim pe rand, cate doua minute, ceapa, gogosarii si ghebele. Le scoatem, le punem in borcane incalzite. Peste ele turnam, pana la gura borcanului, fiertura din oala. Le inchidem ermetic si le fierbem, pe baie de aburi, o jumatate de ora. Le invelim apoi in servete si le lasam sa se raceasca.

Citeste si:  Sa ne decoram locuinta in stil british

Un comentariu
  1. AM FACUT SI EU VARA TRECUTA CONSERVE DE GHEBE ,AU IESIT EXCELENT .INTRADEVAR IN AUGUST APAR, ESTE SEZONUL LOR ……MAI FACEM O TURA DE BORCANE SI BUNA IDEE CU GOGOSARI IN ELE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.