Fucsia – culoarea unui living modern

In amenajarea interioara a unei locuinte se porneste prin a raspunde unei serii de intrebari care vor influenta decisiv modul in care va fi organizata intreaga ambientare: dorintele, necesitatile, chiar si punctul de plecare – acesta fiind in esenta deosebit de important. Astfel se naste conceptul, ca un conglomerat al vietii beneficiarului si al viziunilor estetice ale designerului. In final rezultatul trebuie sa multumeasca doua parti independente, unite insa prin cadrul acestui „exercitiu”.

De ce „fucsia”? Pentru cine „fucsia”? Cum „fucsia”? O culoare pretentioasa in aparenta, care ascunde dincolo de gingasia usor juvenila o putere artistica de exceptie ce trebuie evidentiata prin mijloace si procedee bine stabilite. Este o culoare pretentioasa? Da, este, pentru ca daca distributia sa in cadrul unei amenajari nu este dozata echilibrat, daca relatiile care se stabilesc cu celelalte culori din jur nu sunt armonioase, rezultatul poate fi unul dezastruos atunci cand se lucreaza la scara mare si nu pentru casa de vis a papusii Barbie.

Citeste si:  Protectia copilului in mobilier si decoratiuni

Fucsia nu este prin definitie culoarea acestei papusi celebre, ci ea poate fi la fel de spectaculoasa ori monotona ca si celelalte culori. Fucsia nu este culoarea dormitorului feminin. Ea poate fi deopotriva senzuala sau dramatica, poate imbogati amenajarea oricarei incaperi fara a face discriminare intre sexe si fara a cadea in ridicol.
Aceasta culoare trebuie insa aleasa cu grija, deoarece caracteristicile ei sunt speciale. Fucsia nu se incadreaza intr-un spatiu restrans, deoarece tendinta de acaparare va genera o imagine sufocanta, prin diminuarea in exces a dimensiunilor incaperii. Pentru o nota de romantism, cea mai potrivita alegere o reprezinta tonurile deschise, nuantele nesaturate. Daca rezultatul se vrea a fi unul dinamic, usor dramatic atunci se poate opta pentru nuantele saturate in diverse combinatii si imprimate pe obiecte specifice stilului ales.

Pentru amenajarea acestui living s-au folosit nuante deschise de fucsia alternate cu o serie de culori si modele decorative care, ulterior, au construit imaginea unui spatiu modern cu influente retro.
Canapelele modulate reusesc sa rupa prin delimitarea planurilor, prin discontinuitatea saltelei posibila monotonie a nuantei in care se prezinta materialul de tapisare. In plus pentru a adauga volum si pentru a da senzatia de miscare unui element bine delimitat si fix, canapeaua este tapisata cu un material usor, saltelele sunt supradimensionate, iar cutele care apar tradeaza existenta unei suprafete moi si extrem de confortabile.

Citeste si:  Bona - strainul de langa copilul tau

Fara sa iasa din acest tipar, pernele de pe canapea inventeaza un alt joc – cel al combinatiilor cromatice. Este folosit albul peste care se intervine cu un model schitat in linii negre. Pe una dintre canapele se detaseaza si cateva pete negre, care accentueaza nuanta de fond, o reduc ca intensitate si, in plan vizual, o deschid cu cateva tonuri.

Peretii sunt vopsiti intr-un piersiciu deschis, care, sub atingerea luminii, prin combinatie cu nuanta existenta in cadrul acestei amenajari, se transforma intr-un frez delicat. Lumina naturala este deosebit de importanta, deschiderea spatiului prin golurile ferestrelor dind amploare spatiului, in asa fel incat prezenta canapelelor acoperite in fuxia sa se transpuna in prezenta unor pete accent care plutesc imponderabile in ansamblul prezentat.
Baza acestui spatiu trebuie sa fie valorificata la maxim, punindu-se accent pe relatia care se va stabili ulterior cu imaginea canapelelor. Covorul ales vrea sa para impartial. Fara a avantaja una dintre culori, el le da importanta cuvenita fiecareia in parte, printr-un joc geometric in care echilibrul nuantelor, puterea contrastelor, complementaritatea cu restul pieselor il transforma in piesa de legatura a spatiului, cea care da unitate si armonie intregului decor.
Masuta, construita pe baza a trei elipse, este realizata dintr-un lemn cu o nuanta inchisa. Fara a dezechilibra spatiul ea ramane o prezenta discreta punind in evidenta obiectele decorative pe care le sustine: vase din lemn, ceramica sau ghivece cu flori.

Citeste si:  Bebelusul are scutece, biberon si camera lui

Da-i o sansa acestei culori, foloseste-i proprietatile estetice remarcabile si transforma-ti livingul intr-un cadru de vis!


2 Comentarii
  1. iti trebuie totusi ceva tupeu ca sa folosesti fucsia. este limita dintre frumusete si kitsch. dar si daca iese ai cea mai originala sufragerie din cartier.

  2. …pare un proiect indraznet ,din care poate iesi ceva grozav. Nu stiu insa cat poti ramane in starea fucsia, fara sa obosesti. E o culoare fascinanta, are forta, personal ma atrage f. mult in ultima vreme. Mi-a placut felul in care articolul o descrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.