Gatitul la aburi

Please select a featured image for your post

De departe cel mai sanatos mod de a gati, gatitul la aburi este cea mai eficace metoda pentru a profita la maxim de vitaminele si sarurile minerale din alimente. Chiar daca legumele, fructele, pastele crude sunt bogate in vitamine, cantitatea care ajunge in organism atunci cand le gatim variaza in functie de cum le gatim. De exemplu, din cantitatea mare de vitamina C pe care o contine broccoli, doar 40% se mentine in urma fierberii in timp ce gatitul la aburi retine 84% din cantitatea de vitamina C.

Alte motive pentru a alege gatitul la aburi Desi am putea confunda gatitul la aburi cu fiertul, nu este cazul. Gatitul la aburi, in aparate speciale, cum ar fi Aparatul de gatit cu aburi TEFAL VC4003, asigura nu doar o masa bogata in vitamine, ci un festin de gusturi si culori. Pentru ca aburul folosit de aparat este subtil, nu intervine asupra structurii alimentelor pe care la gatim (legume, carne, orez, fructe etc) asa ca acestea raman intacte din toate punctele de vedere: textura, culoare, gust, aroma.
Citeste si:  Varza si beneficiile ei
In plus, puteti gati mai multe alimente in acelasi timp, pentru ca aparatul TEFAL are 3 etaje, in care puteti gati o masa completa: unul pentru carne, unul pentru orez, unul pentru garnitura de legume.

Retete pentru aparatul cu aburi Daca aveati impresia ca de acum incolo o sa mancati doar legume plicticoase si carne fara gust, v-ati inselat. La aparatul cu aburi se pot face retete delicioase si mai ales sanatoase! File de merluciu marinat Aveti nevoie de 4 bucati de file de merluciu, iar pentru marinata: o lingura de ghimbir proaspat macinat, sucul si coaja de la o jumatate de lamaie, doua linguri de vin alb, doua linguri de sos de soia, o lingura de zahar brun. Se amesteca toate ingredientele pentru marinata, se condimenteaza dupa gust si se scufunda pestele in amestec. Se lasa la marinat 30-45 de minute, dupa care se scoate din marinata si se gateste la aburi.
Citeste si:  Istoria romului
Veti observa ca pestele nu doar ca e absolut delicios, dar si-a pastrat textura si culoarea, pentru ca pestele gatit la aburi nu se sfarma si nu se usuca. Dovlecei umpluti Cand sunt gatiti la cuptor, dovleceii umpluti tind sa se inmoaie excesiv, umplutura devine un tot unitar, in care nu mai distingi ingredientele si reteta e salvata doar de gustul bun, nu neaparat si de aspect. Ei bine, gatiti la abur, dovleceii isi vor pastra culoarea, la fel ca si toate ingredientele. Avem nevoie de 2 dovlecei, 200 gr de carne toccata de pui, un morcov mare, un ardei rosu, un fir de ceapa verde, un fir de usturoi verde, 200 gr de cascaval ras. Se taie dovleceii in jumatate, pe lung si se scobeste interiorul cu ajutorul unei lingurite si se toaca marunt. La fel se toaca si ceapa, usturoiul si ardeiul rosu, iar morcovul se da prin razatoarea mare. Carnea de pui se condimenteaza dupa gust. Se amesteca legumele, inclusiv miezul dovlecelului. Se umplu dovleceii cu carnea tocata, apoi se pune stratul de legume si deaspura cascavalul ras. Se gateste in aparatul cu aburi, alegand programul potrivit.

Citeste si:  Specii de pesti viu colorate
In aparatul de gatit cu aburi putem fierbe si oua, fara riscul de a le sparge pentru a pregati niste delicioase oua umplute. Cat despre orez, gatitul la aburi este singura metoda prin care ne asiguram ca pastreaza vitamina B1 atat de importanta organismului nostru. Nu degeaba asiaticii, maestrii orezului, il gatesc doar la abur!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.