Gradina din balcon

Sunteti una din femeile care isi doresc foarte mult o gradina, un sanctuar al dumneavoastra in care sa va reincarcati puterile, dar locuiti in apartament si credeti ca balconul nu este suficient de mare pentru aceasta? Ii invidiati pe cei care locuiesc la casa numai pentru ca au suficient spatiu pentru a-si crea o gradina? Nu mai este cazul sa ganditi asa pentru ca exista o solutie pentru aceasta problema a spatiului cu care ne confruntam toti cei care locuim in apartament, si anume: gradinile pe verticala. Poate ca suna un pic ciudat, dar aceste gradini permit convietuirea unui numar mare de plante ornamentale pe un spatiu restrans cum este balconul.
La conceperea acestui tip de gradina trebuie sa folositi mai ales plante agatatoare a caror crestere rapida va va uimi cu siguranta: aceste harnice plantute cresc foarte repede din seminte sau chiar din lastari pe care ii puteti procura de la florarie. Exista plante agtatoare „clasice” folosite de mult timp la noi in tara cum sunt iedera, zorelele, suzana cu ochi negri sau condurasii. Numeroase alte plante cataratoare asteapta de asemenea sa fie observate de catre dumneavoastra, caci florile incantatoare si culorile pe care le afiseaza fara sfiala le fac perfecte pentru o gradina de vis. Printre aceste plante se numara steluta, care poate atinge in inaltime aproximativ doi metri. Desi este planta de exterior, din acest motiv fiind ocolita de cei care isi creeaza gardina pe balcon, steluta poate fi foarte bine cultivata si in ghiveci; singura conditie: trebuie sa i se asigure un suport stabil pe care sa se poata catara. Este o planta sensibila la ger, dar se paote semana din martie pe pervaz (la caldura) si se poate scoate pe balcon la inceputul lui mai.

Citeste si:  Umbra si racoare in locuinta ta

O alta frumusete cataratoare care poate fi folosita cu succes in balcon este trompeta, o planta cu flori rosii, galbene sau portocaliu-rosiatice. Aceasta planta are insa nevoie de locuri insorite si calduroase pentru a-si dezvalui adevarata frumusete, deci este indicat sa fie amplasata in balcoanele orientate spre sud sau est. Clopoteii sunt alte plante agatatoare care ar trebui sa ne capteze atentia: ei cresc deosebit de repede chiar si pentru un exemplar din familia plantelor agatatoare si au flori incantatoare, albastre-violet, in forma de… clopotel. Alte plante cataratoare pe care le puteti folosi in efortul de a crea o oaza de verdeata pe balconul dumneavoastra sunt: lisa cea harnica, trambita luminoasa, bougainvillea, glicina sau clematita.

Citeste si:  Mutarea

O alta modalitate pentru folosirea cat mai eficienta a spatiului mic de care dispuneti este agatarea ghivecelor cu plante. Trebuie sa aveti mare grija unde veti plasa aceste ghivece si trebuie sa le asigurati, caci se vor misca la fiecare pala de vant. Locul in care le veti plasa trebuie ales si prin prisma nevoilor plantelor din aceste ghivece: de exemplu, unele vor avea nevoie de mult soare, in timp ce altele nu suporta soarele direct pe frunzele lor, sau unele necesita udari mai dese si deci ar fi bine sa le agatati intr-un loc in care va este mai usor sa ajungeti. Este foarte important ca florile pe care le plantati in ghivece suspendate sa aiba o perioada foarte mare de inflorire pentru ca va va fi greu sa schimbati plantele din ghiveci la cateva saptamani (din acest punct de vedere ideal este ochiul boului). Ideale pentru ghivecele agatate sunt plantele atarnatoare: cercelusi, muscate atarnatoare, banuti sau chiar verbina.
Extrasfat: pentru ca balconul sa aiba un aspect deosebit puteti schimba clasicele ghivece din plastic sau lut cu suporturi din nuiele (cosulete), care vor oferi terasei o imagine de spatiu rustic si natural. Un mod interesant de folosire a spatiului restrans de care dispuneti este fabricarea unui perete fals de lemn prevazut cu suporturi metalice, in care puteti aseza ghivecele cu flori. In acest caz trebuie sa fiti atente la distantele pe care le lasati intre suporturi pentru ca plantele sa nu se deranjeze unele pe altele. Acest perete este indicat a fi vopsit intr-o nuanta deschisa pentru a se evita senzatia de supraincarcare.

Citeste si:  Tabloul. Design inovator in tendintele anului 2007

Iata ca puteti avea gradina pe care v-ati dorit-o intotdeauna, folosind la maxim spatiul disponibil. Trebuie doar sa va puneti imaginatia la contributie si gradina mult visata va fi o realitate pe care ati creat-o chiar dumneavoastra!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.