fbpx

Gradina din balcon – sfaturi de amenajare

Indiferent de dimensiunile balconului tau, il poti transforma cu usurinta intr-o gradina suspendata. Important este sa tii cont de conditiile (lumina, temperatura, etc) pe care le poti oferi plantelor tale si sa faci alegerile potrivite. Multi pasionati nu reusesc sa-si creeze gradina dorita in balcon pentru ca aleg plantele dupa aspect si nu dupa rezistenta la factorii de mediu.

Asadar, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa stabilesti cat loc poti dedica plantelor si care sunt conditiile pe care le poti oferi. Ai balconul inchis sau deschis? La ce etaj este si cat de tare bate vantul acolo, sus? Catre ce directie este orientat balconul? Este umbrit de copaci sau alte cladiri? In functie de acesti factori, iti poti da seama ce plante merita sa cultivi. O floare iubitoare de soare, cum este muscata, nu va rezista intr-un balcon orientat catre nord sau umbrit de cativa copaci inalti. Iar daca bate vantul foarte tare in balconul tau, va trebui sa montezi un paravan sau sa asezi ghivecele jos.

Citeste si:  Cum sa schimbi o priza

In ce priveste ghivecele, ai nevoie de unele usoare si mici, care sa nu ocupe mult spatiu. Ghivecele mari, din lut pot fi foarte frumoase, dar vor ocupa mult spatiu si de aceea nu sunt foarte potrivite pentru un balcon. In functie de buget, orienteaza-te catre recipiente din plastic, sau fa-ti-le singura din bidoane de apa taiate si impodobite. Nu uita sa dai cateva gauri pe fund pentru a permite scurgerea apei. Un lucru de care putine persoane tin seama este siguranta trecatorilor si chiar a familiei. Ghivecele mari si grele nu se vor aseza pe marginea balconului, pentru ca exista pericolul sa fie rasturnate de un animal sau de un copil si sa raneasca fie pietonii de pe strada, fie copiii care se joaca in balcon.

Pentru ca balconul sa semene cu o gradina adevarata, poti sa folosesti o bucata de iarba artificiala, pe care o asezi sub ghivece. Va fi de ajutor in uniformizarea decorului. Nu uita ca, dupa fiecare udare, apa se va scurge din ghivece si, daca nu vrei sa-ti uzi balconul, ai nevoie de niste tavite in care sa se stranga. Poti sa folosesti cele mai ieftine tavi de servire de la supermarket, unele din plastic simplu sau melamina.

Solul va treui sa difere in functie de plante. In general, se gasesc cu usurinta diferite tipuri de sol, la florarii sau la supermarket. Alege un pamant bogat, poros si un fertilizant potrivit.

In sfarsit, poti sa alegi florile, bineinteles tinand cont de conditii. Daca ai un balcon insorit, planteaza muscate, petunii, craite, crassula, galbenele, albastrele, nemtisori, gloxinia, floarea soarelui, zorele, micsunele, tuberoze, verbinia, carciumarese. Iar daca nu le poti oferi decat umbra, alege panselute, begonii, petunii, lobelia, feriga, caldaruse, craciunite, hortensii. Daca iti place o anumita planta, poti incerca sa o cresti cu conditia sa-i oferi ceea ce are nevoie. De exemplu, in zilele mai calduroase poti sa bagi in casa ghivecele cu plante iubitoare de umbra sau poti monta paravane care sa le protejeze.

Citeste si:  Stiluri de decor

Foarte frumoase sunt plantele cataratoare, ca vita de vie sau iedera, care pot sa acopere tot balconul daca le oferi conditiile potrivite si sa creeze un fond foarte frumos.

In mijlocul acestor plante, ai nevoie de un punct de interes, care poate sa fie o sculptura, o mica fantana arteziana, un arbust tuns intr-o forma ciudata, sau o planta mai mare si mai spectaculoasa.

Daca vrei multe flori, foloseste tot spatiul disponibil, creand straturi pe verticala. In fiecare colt al gradinii tale, poti sa agati ghivece suspendate cu plante agatatoare, iedera sau vita de vie.

Nu uita sa tii cont, cand alegi florile, de anotimp. Plantele anuale vor putea ramane pe balcon si iarna. Dar daca alegi plante exotice nu vor supravietui temperaturilor sub zero grade ale iernii si va trebui sa le duci in casa. Iar daca nu ai loc in casa pentru toate plantele tale, deja ai o problema. Tine cont de asta cand le alegi.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.