fbpx

Gulas traditional unguresc

Vi s-a intamplat vreodata sa va aflati in fata mesei de pranz si sa va puneti intrebarea: supa sau felul doi? E genul acela de foame nehotarata, parca nu s-ar lasa potolita cu o farfurie de ciorba, dar parca nici de un platou cu fripturi nu e cazul… Ei bine, una dintre solutii este gulasul, acest fel de mancare la fel de gros ca un sos, dar care nu se acompaniaza decat pe el insusi, la fel de nehotarat ca si foamea voastra si care are o poveste destul de interesanta.

Cuvant emblematic al tarii vecine, alaturi de paprika sau palinka, gulasul te duce imediat cu gandul la Ungaria, oriunde l-ai vedea in meniu. Ca o paranteza, in general, o sa-l vedeti in mendiu la capitolul supe/ciorbe, desi in Ungaria este consumat ca fel principal. Cuvantul in sine, „gulas”, vine din maghiarul „gulyas”, care inseamna vacar sau cioban. Si nu intamplator: in secolul trecut, acest fel de mancare era specific vacarilor, un fel de clasa de mijloc – oameni mai bogati decat agricultorii simpli, dar mult mai saraci decat burghezia si aristocratia. Vacarii aveau mereu la indemana ingredientul principal – carnea de vacuta – iar gulasul mai avea un avantaj pentru ei: modul simplu de preparare, care nu necesita prea multa atentie, le permitea sa-si vada de treburi in timp ce tuciul statea pe foc. Clasele superioare ale societatii nici nu voiau sa auda initial de acest fel de mancare, pana cand ungurii, cautand sa-si recapete mandria in fata dominatiei austriece, au inceput sa considere gulasul un simbol al identitatii lor nationale.

Citeste si:  Oprire inmultire gunoi

Ingrediente (4 portii):

300 de grame pulpa de vita
500 de grame de cartofi decojiti
30 de grame de untura (sau, daca sunteti reticente la idee si nu tineti prea mult la detalii, ulei sau unt)
1 ceapa mare, taiata marunt
1 lingurita rasa de boia dulce
1 lingurita rasa de seminte de chimen
4 boabe de piper negru
1 morcov mediu, taiat in fasii
1 pastarnac mediu, taiat in fasii
2 linguri boia traditionala ungureasca (aici va puteti alege, in functie de gust, dintre zecile de feluri de „paprika”, mai iuti, mai dulci sau mai aromate)
1-2 frunze de dafin
1 catel de usturoi pisat
Sare dupa gust (sau tarhon in loc de sare, pentru un gulas specific ungurilor din Romania)
Un tuci de fonta (pentru un gulas traditional)

Mod de preparare:

Se taie carnea si cartofii in cubulete de circa 2 x 2 centimetri. Pe fundul tuciului se pune untura si se caleste ceapa, pana capata o culoare galbuie (nu maronie). In acel moment se ia tuciul de pe foc si se adauga boia, carnea, sarea sau tarhonul si un litru si jumatate de apa. Chimenul si piperul se pun intr-un saculet de ceai sau intr-un tifon (ca sa fie usor de indepartat inainte de servire – dar daca nu va deranjeaza prea tare puteti sa le puneti direct in tuci) si se pune inapoi la fiert, la foc mic.

Citeste si:  Cum alegem usile

Dupa circa jumatate de ora, se adauga morcovii, usturoiul, pastarnacul si frunzele de dafin. Dupa inca circa jumatate de ora, cand carnea e aproape fiarta, se adauga cartofii. Se lasa sa fiarba pana cand toate ingredientele sunt moi si fragede. Se serveste in boluri si are un gust minunat alaturi de galustele din paine alba!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.