fbpx

Haggis scotian si jeleu de gutui

Haggis scotian

Haggisul este unul dintre cele mai faimoase feluri de mancare tipic scotiene, dar si unul dintre acele preparate pe care ori le iubesti, ori le urasti. In acest sens, il putem compara cu ciorba de burta de la noi. Haggisul se adreseaza gurmanzilor, nu este in niciun caz facut pentru „fitosi”. Noi iti oferim mai jos varianta „light”, existand mai multe retete care includ, printre ingrediente, si stomac de oaie sau plamani. De asemenea, in loc de folie alimentara se foloseste, in mod traditional, intestin de oaie. Insa, pentru ca ne-am gandit ca este prima voastra intalnire cu haggisul, am optat pentru un proces de familiarizare treptata. Asadar, iata reteta.

Ingrediente
* 3 cepe
* 2 bucati inima de oaie
* 400 grame de ficat de miel
* 50 grame fulgi de ovaz
* 75 grame seu tocat
* 2 lingurite de salvie tocata
* piper negru proaspat macinat
* unt pentru gresare

Mod de preparare
Pune ceapa, inimile si ficatul intr-o cratita cu apa si fierbe-le la foc mediu timp de 40 de minute, amestecand din cand in cand. Trece carnea si ceapa prin masina de tocat. Amesteca, apoi, fulgii de ovaz, salvia, un pic de supa din fiertura si piperul negru. Unge cu unt un bol de 800 ml, asaza amestecul “haggis” si acopera-l cu o folie alimentara, pe care leag-o cu sfoara (cum se procedeaza la carnat). Pune vasul cu totul intr-o alta cratita pe care o umpli cu apa clocotita pana la jumatatea castronului si acoper-o cu un capac. Fierbe din nou, la foc mic, pentru a afuma “haggis-ul”, timp de aproximativ 2 ore. Umple cratita cu apa de fiecare data cand aceasta scade.
Scoate haggis-ul si serveste-l cu o garnitura de piure de cartofi sau de napi. De asemenea, acesta poate fi transat si servit cu cartofi prajiti, pastarnac si presarat cu praf de curry. Pofta buna!

PS: nu uita de paharul de scotch obligatoriu.

Jeleu de gutui
Pentru ca tot a venit toamna si gutuile vor deveni acele prezente galbene, calde si prietenoase din bucatariile noastre, iata o reteta de desert delicios.
Ingrediente
1 kg de gutui
2 lamai de dimensiune medie (preferabil netratate)
12 cuiÅŸoare
6 boabe de ienibahar
Piper la plic (ideal din Jamaica), scortisoara
1 lingurita nucsoara
1 bucatica de ghimbir
1,5 kg de zahar
2.5 litri de apă

Citeste si:  Feng Shui impotriva energiei negative

Mod de preparare:
Se spala gutuile, se toaca, dupa care se pun intr-o tigaie. Se adauga lamaile, tocate si ele la randul lor, condimentele si apa.
Se fierb 45 de minute, dupa care selasa compozitia sa se raceasca si, folosind un polonic, cu atentie, se toarnă intr-o punga. Se lasa la scurgere 24 de ore, fara a-i arunca zeama insa.

Se pun sucul scurs si zaharul intr-o oala (800g la 1 kg de suc).
Se fierbe si se amesteca pana se dizolvă zaharul, apoi se mai fierbe inca 10 minute. Se verifica ce mai face jeleul si se amesteca cu sucul (dupa ce s-a racit). Se toarna apoi compozitia in caserole de jeleu. Este delicios.
Atentionare: daca nu mananci picant sau prea aromat, foloseste o cantitate mai mica de piper, nucsoara si cuisoare.

Citeste si:  Plante de apartament cu efecte toxice

Friptura de porc altfel decat o stii

Ingredientele
* Muschi de porc 1.2 kg
* 50 grame unt
* 1 cana de cogniac
* 2 pahare de vin alb
* 2 morcov
* 2 oase de vitel
* 2 foi de dafin
* 3 ramurici de cimbru
* Menta
*3 portocale
* Sare si piper

Prajeste carnea de porc in unt, intr-o tigaie mai mare. Taie morcovii rondele si adauga-i impreuna cu oasele de mânzat peste carnea rumenita. Stropeste apoi cu cogniac pentru flambare, dupa care torni vinul alb, cu cimbru si cele doua frunze de dafin. Sare si piper dupa gust. Scoate carnea din tigaie, pastrand-o calduta intr-o oala. Se taie doua portocale in feliute subtiri si se fierb in apa clocotita, pret de 2 minute. Se adauga cu sos cu tot peste carnea de porc si mai fierbi in jur de 5-10 minute. Friptura se decoreaza cu frunze de menta si coaja de portocala si se serveste cu sos.
Se potriveste de minune cu un vin frantuzesc Muscat de Beaumes de Venise. Pofta buna!

3 Comentarii
  1. Nu :)) E cam ca toba noastra traditionala, dar fara zgarciuri… si merge mai bine cu vin rosu 😛 (cred eu)… Nu este gretos, dar daca mananci prea mult… you never know 😛

Lasă un răspuns la drumette Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.