fbpx

Holul, prima impresie a musafirilor

Cand e vorba de mobilat si decorat, holul, dintre toate spatiile locuintei, cam joaca rol de copil vitreg: capata si el ce ramane de la alte incaperi, in caz ca-i vine bine. E adevarat, intrebuintarea lui e ingrata: toata lumea trece prin el, fara ca nimeni sa poposeasca. Asta nu inseamna insa ca pasagerii prin hol nu-si creeaza o impresie asupra lui. Si e una importanta, care va cantari destul de greu in aprecierea intregii locuinte, fiindca e prima impresie.

Intr-un procentaj covarsitor din cazuri (la apartamentele de bloc – in toate cazurile), holul e lipsit de lumina naturala, si nici cu aerisirea nu sta bine. De aceea, culorile inchise i-ar da un aer cu adevarat sumbru, de beci, de temnita. Atat pentru pardoseala si covorasul sau presul de pe ea, cat si pentru pereti, culorile e preferabil sa fie deschise si calde. Merita insa acordata atentie si culorilor tari, cum ar fi albastrul sau rosul. Alta alegere de efect este ca holul sa contrasteze cromatic cu incaperile in care patrunzi din el.

Citeste si:  Caldura stilului mediteranean

Sigur ca primul element luat in calcul e marimea holului. Sunt unele in care poti sa te plimbi cu bicicleta si ai loc s-o si intorci si altele in care calci pe pantofii de langa usa, pe care n-ai unde sa-i mai tii. Cuierul e cea mai necesara piesa de mobilier dintr-un hol, iar pantofarul te face sa castigi spatiu pe orizontala, inaltand perechile de incaltaminte in rafturi. Intr-un hol mic, poate ca si-ar mai gasi locul o masuta pentru obiectele de care ne servim cand iesim din casa – manusi, o borseta, o gentuta si alte lucruri marunte. Pe un perete da foarte bine o oglinda, nu consuma deloc din spatiu, dar il face sa para mai mare. Daca o punem pe peretele dinspre usa, in ea ar trebui sa se reflecte un obiect de decor la care tinem, o gravura, un desen, o mica statueta sau un alt obiect de arta pus pe un mic suport in peretele opus. Un hol mic va contine doar strictul necesar, ne vom stradui sa nu-l aglomeram.

Citeste si:  Lumina naturala in viata plantelor ornamentale

Cu un hol incapator, mai ales daca se prezinta binisor si in privinta latimii, nu doar a lungimii, avem multiple optiuni cand e sa-l mobilam. Cuierul va avea spatiu si pentru obiectele pe care nu le atarnam in cui – palarii, berete, manusi, esarfe – asa ca masuta noastra va fi mai libera si va putea primi o vaza cu flori, spre exemplu. Va fi deservita de un scaun sau macar un taburet, poate ca sunt oameni carora le e greu sa se incalte de-a-n picioarelea. Lumina cu intensitate reglabila e cea mai potrivita pentru un hol, indiferent ca-i mare sau mic. Intr-unul foarte mare si inalt, da foarte bine un candelabru. Lampadarele de perete vor pune in valoare, ca la expozitii, cateva obiecte decorative cu care ne mandrim. Putem si sa-i conferim holului un aer de muzeu, cu o galerie de tablouri, desene sau gravuri. In raftulete pot sta si cateva sculpturi, iar undeva, la loc de cinste, pe o masuta lucrata artistic – o statueta mai maricica, un bust de bronz.

In casele cu etaj, acolo unde exista hol – si exista in toate – e si spatiul de sub scari. Peretii albi si o coloana ne duc cu gandul la antichitatea greco-romana, iar cativa arbusti meridionali vor desavarsi aceasta impresie. Daca vrem sa trecem in partea opusa a continentului, in nord, pastram peretii albi si ii decoram cu trofee de vanatoare – capete, coarne, blanuri – sau arme tot de vanatoare.

Exista si solutia suprimarii spatiului de sub scari cu un paravan, in caz ca avem multe maruntisuri de depozitat, fiindu-ne necesare din cand in cand. Daca n-avem atat de multe, recurgem la o modalitate eleganta de depozitare, un cufar cu sertare si cu valoare estetica.

Plantele iubitoare de umbra sunt la locul lor intr-un hol. Chiar si intr-unul de cinci metri patrati, daca alegem una care creste in inaltime, si pe latime foarte putin, cat loc o sa ocupe ghiveciul?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.