Iasomia – aroma de basm

Primavara, primavara… O explozie de lumina, culori si miresme! Pentru iubitoarele de plante este sezonul preferat pentru ca soseste timpul in care ghivecele cu flori pot fi scoase din adapostul lor si mutate pe balcon sau peluza spre propriul deliciu si invidia vecinelor. Acum va vedea toata lumea ce comori au devenit peste iarna plantutele anemice care abia incepusera a infrunzeasca inainte de venirea anotimpului rece.

Pentru ca primavara este doamna florilor parfumate am hotarat sa va vorbesc astazi despre una dintre cele mai frumos mirositoare flori de pe la noi, pe care oricine si-ar dori-o in casa, dar nu o are, caci se crede ca ea ar fi destinata exlusiv exteriorului. Ei, bine, aceasta floare nu poate fi decat…Iasomia !

Planta originara din China, este cunoscuta tuturor tocmai datorita acestui miros care te vrajeste aproape fara sa-ti dai seama, dar in acelasi timp este o planta eleganta si delicata care se poate adapta – atentie ! – chiar si la conditiile de apartament (poate inlocui cu succes aromatizantul de camera).

Citeste si:  Hot design 2012

Floarea de iasomie este un arbust de talie destul de mare (poate atinge aproximativ 7 metri inaltime si 3 metri latime) cu ramuri cataratoare, de tipul lianelor si flori de culoare alba (la unele specii exista insa si alte culori – roz deschis sau galben), inflorind de la sfarsitul primaverii pana toamna. Incepind cu luna octombrie intra in repaus pana in martie, cand trebuie sa i se asigure un spatiu luminos, racoros, dar ferit de curenti de aer. Daca vreti sa o aclimatizati in apartamentul dumneavoastra trebuie sa-i controlati cresterea prin taierea lastarilor, sa o conduceti sub forma de tufa si sa-i puneti la dispozitie suporturi pe care sa se poata dezvolta.. Atentie insa la momentul in care faceti taierea: lastarii trebuie lasati sa creasca haotic pe timpul verii pentru ca planta sa poata inflori si abia dupa trecerea florilor puteti sa-i limitati cresterea, in caz contrar inflorirea nu va avea loc sau va fi foarte slaba. Iasomia suporta foarte bine poluarea (deci nu o va supara prea tare fumul de tigara din sufragerie), dar este sensibila in privinta luminii: are nevoie sa fie asezata in locuri insorite, calduroase, mai ales pe perioada infloririi, dar nu in bataia directa a razelor soarelui.

Citeste si:  Condimente care te ajuta sa slabesti

In privinta pamantului nu este prea pretentioasa, creste foarte bine pe aproape toate tipurile de sol, eventual imbogatit cu materie organica, insa are nevoie ca acesta sa realizeze un drenaj eficace, planta fiind foarte deranjata de excesul de umezeala. Udarea se face regulat: primavarea si toamna se uda din abundenta (planta matura:o data la 7-10 zile cu 1-2 litri apa) si chiar se poate pulveriza, iar in timpul perioadei de repaus cantiatea apei trebuie redusa. Pamantul din ghiveci se completeaza in fiecare an, iar o data la 2-3 ani se realizeaza transplantarea – numai toamna sau primavara.

Citeste si:  Covorul persan

Inmultirea se poate face prin butasi sau seminte, dar mai simplu este sa aplecati crengile astfel incat sa vina in contact cu solul si intr-o perioada de un an vor forma radacini care vor hrani o noua iasomie, ce poate fi apoi taiata de pe planta mama si mutata unde ne dorim.

Iata cat de simplu este sa avem in casa aceasta regina a florilor parfumate, cu un miros de poveste si o aparitie delicata de zana, care va aduce in viata noastra un strop de basm.


2 Comentarii
  1. CEA MAI FRUMOASA SI MAI GINGASA FLOARE! UN ARTICOL PE GUSTUL MEU! Nu stiu cum de nu se afla printre preferintele multora; inafara de parfumul teilor nu cred ca exista vreo planta care sa miroasa mai frumos si mai gingas

  2. Am adus din Turcia un ghiveci cu o iasomie. e deosebita, aroma te vrajeste zinic. o tin in balcon, in apartamentul meu situat pe sud, mult soare si caldura. o ud foarte putin dimineata si seara. De cand am adus-o cu flori in luna iunie 2009 a mai inflorit inca o data si urmeaza sa mai aiba doua flori acum in august. As vrea sa aflu mai multe despre cum se inmulteste. poti face aromoterapie cu aceste flori, te binedispun, te incarca de energie. Au un parfum suav.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.