fbpx

Importanta fibrelor in alimentatie

Please select a featured image for your post

Multa vreme, fibrele nu au fost apreciate la adevarata lor valoare pentru ca din punct de vedere nutritiv nu par a fi prea importante. Recent insa, cercetatorii au demonstrat ca fibrele sunt foarte importante in organism in principal pentru combaterea unor afectiuni ca si constipatia, colonoul iritabil si hemoroizii, obezitatea, diabetul, cardiopatia hischemica.

Fibrele si dieta. Fibrele sunt ingredientul magic care te ajuta sa iti mentii sistemul digestiv in forma. Digestia buna contribuie in primul rand in procesul de scadere in greutate, ne mentine sanatosi si reduce riscul aparitiei constipatiei, care este atat neplacuta cat si nesanatoasa. Fibrele absorb apa, pentru a deveni mai usoare si a se deplasa mai usor in organism. Astfel, cand absorb apa din stomac, ne fac sa ne simtim satui, iar datorita acestei senzatii de satietate, mancam mai putin.

Citeste si:  Spatii de depozitare pentru incaltaminte
In gereral se recomandat in jur de 35 grame de fibre pe zi si desi am crede ca telina si salata contin fibre si le consumam zilnic, ele nu ajuta prea mult. Fibrele sunt continute de cele mai surprinzatoare alimente: fructe, legume, alge. Cu cat fructele si legumele sunt mai proaspetete, cu atat aportul pe care il aduc organismului este mai mare. Fasolea boabe, mazarea sau nautul contin fibre iar un toast cu fasole, mazare sau naut, ne ofera aproximativ 10 grame de fibre. Graul integral si painea din grau intergral are mai multe fibre decat painea alba, aproape 3 grame pe felia in comparatie cu cele 0,6 grame continute de painea alba.

Ce mai putem consuma pentru aportul zilnic necesar de fibre? Putem consuma ovaz, o cana contine aproximativ 4 grame de fibre, un mar mare contine aproximativ 4 grame, prunele uscate si inmuiate in apa au peste 11 grame de fibre, iar 3 morcovi in jur de 6 grame. Varza si salatele din legumele verzi au de asemenea un aport ridicat de fibre. Daca pana acum nu consumati niciunul dintre aceste alimente este de retinut ca aportul de fibre pe care il aduceti organismului trebuie sa fie facut treptat pentru ca organismul sa se poata adapta acestui mod mai sanatos de a manca. Atunci cand mancam bogat in fibre este foarte important sa consumam foarte multa apa, pentru ca fibrele sa devina cat mai usoare in organism. Tipuri de fibre. Fibrele insolubile sau fibrele brute reprezinta aproximativ 50% din fibrele pe care le extragem din alimente si vegetale. Fibrele solubile, cum sunt pectinele se gasesc in fructe si in jeleurile si gemurile facute industrial. Fibrele nu se digera si nu contin nutrienti, dar sunt foarte recomandate pentru abilitatea lor de a se plimba prin tractul digestiv si a preveni putrefactia alimentelor. Asta inseamna ca alimentele se digera mai repede iar reziduurile sunt eliminate mult mai rapid din orgasnim. Astfel, fibrele previn afectiunile colonului si cancerului de colon.

Majoritatea fibrelor solubile provin din tarate, sau invelisul cerealelor. Aceste fibre se imbiba cu apa, fara insa a se dizolva si astfel umflate ajuta tranzitul intestinal. Acesta este principiu pe care functioneaza si iaurturile care asigura imbunatatirea digestiei si alungarea constipatiei, cum ar fi Activia. Fibrele solubile continute de fructe ajuta la scaderea colesterolului, ele se digera in apa si se transforma in gel, asimiland substantele asemanatoare colesterolului si implicit scazand nivelul acestuia.

Citeste si:  Decorare holuri lungi
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.