fbpx

Inca in post: sarmale cu seminte de dovleac si drob cu nuca

Pentru ca pana la Craciun, cand vom da iama in tot ce se poate pregati din carne de porc, mai e ceva vreme, ne-am gandit sa mai pregatim o data un pranz de post. Daca stim sa combinam bine ingredientele si sa alegem condimentele, vom face un drob si niste sarmalute atat de bune, incat s-ar putea ca musafirii sa nici nu-si dea seama ca n-au carne! Ca substituent pentru proteina vegetala, vom folosi doua ingrediente foarte consistente: semintele de dovleac si samburii de nuca.

Sarmalute de post cu seminte de dovleac

Ingrediente (4 portii – 12 sarmalute):

200 grame de seminte de dovleac decojite
200 de grame de miez de nuca
200 de grame de ciuperci
200 de grame de orez
4 cepe mijlocii
4 linguri pasta de tomate
Foi de varza murata
Cimbru, patrunjel, o foaie de dafin
Ulei, sare, piper

Mod de preparare:

Ceapa tocata si ciupercile bine maruntite se calesc in ulei. Orezul se spala pana cand apa ramane limpede si se da in clocot circa 20 de minute. Semintele de dovleac si miezul de nuca se dau prin masina de tocat. Toate aceste ingrediente se amesteca bine intr-un bol si se adauga doua linguri de pasta de tomate. Tot acum se efectueaza operatiunea cea mai importanta: condimentarea: se pune sare, piper, patrunjel, piper, cimbru etc si se gusta: chiar daca este inca nefiert, amestecul trebuie sa aiba un gust bun. Daca nu este suficient de maleabil, se mai poate adauga apa.

Citeste si:  Ce sa faci si ce sa nu faci in decorarea dormitorului

Se fac sarmalele si se asaza in oala, peste un rand de varza maruntita, amestecata cu cateva boabe de piper. Intre straturile de sarmale se pune pasta de tomate, foi de dafin si cimbru. La final se acopera cu apa (nu foarte multa) si eventual se pune o greutate deasupra, ca sa nu iasa din umplutura. Se pun pe foc pana cand dau in clocot, dupa care se acopera (se etanseizeaza) si mai lasa la fiert la foc foarte mic circa o ora, o ora si jumatate. Eventual, se pot fierbe in doua etape.

Drob cu nuca

Ingrediente:

300 grame miez de nuca macinat
100 de grame pesmet
4 cartofi
2 cepe
Cimbru, marar
1 lingurita condimente pentru carnati
4 linguri fulgi de ovaz

Citeste si:  Scoaterea cuielor din perete

Mod de preparare:

Cartofii se fierb in coaja, dupa care, cand sunt calzi, se decojesc si se dau pe razatoare. Ceapa taiata marunt se amesteca bine cu nucile date prin masina. Fulgii de ovaz se fierb in circa 400 ml apa, apoi se scurg si se adauga, impreuna cu condimentele si cartofii, peste amestecul de ceapa si nuci. Compozitia rezultata se pune intr-o tava unsa cu ulei (puteti pune si hartie de gatit, daca nu aveti incredere) si se pune in cuptorul incins la circa 200 de grade C, pentru circa jumatate de ora.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.