fbpx

Ketchup iute si castraveciori in otet

Ketchupul are origine veche si, din cate se pare, asiatica. Omul care l-a facut celebru, fara a-l nascoci el, este Henry John Heinz. Nascut in Pennsylvania din parinti emigrati din Germania in America posibilitatilor de tot soiul, Henry John a si exploatat una dintre ele. In 1869, in varsta de 25 de ani, a fondat compania care avea sa revolutioneze piata conservelor de legume si sosuri. Primul produs imbuteliat al lui H.J. Heinz a fost hreanul ras, dupa o reteta a mamei sale. La vremea aia, producatorii obisnuiau sa ascunda lipsa de calitate a marfii lor bagand-o la conservat in borcane de culoare inchisa. Erau precum parbrizele opace ale unor autoturisme, cu deosebirea ca legumele, daca ar fi avut ochi, n-ar fi putut vedea ce se petrece in afara borcanului, asa cum pot oamenii din acele masini. Heinz a introdus transparenta totala pentru borcanele lui. Mai tarziu, cand Heinz a murit, lasand in urma o companie infloritoare, angajatii ei au pus mana de la mana si i-au ridicat patronului statuie.
Si domniile vostre, va garantam, puteti ambala ketchup-ul si castraveciorii ale caror retete vi le oferim in recipiente din sticla care ofera claritate maxima vederii!

Citeste si:  Intretinere prea mare?

Ketchup iute

Ingrediente:
3 kg rosii
3 kg gogosari sau ardei kapia
0,5 kg usturoi
0,5 kg ardei iute
2 linguri miere
2 linguri sare
250 ml ulei
piper boabe
foi de dafin
1 pachet conservant.

Mod de preparare:
Dam rosiile prin separator, indepartandu-le coaja. Ardeii iuti ii taiem in doua pe lung si ii curatam de seminte si nervuri. La fel procedam si cu gogosarii. Prin masina de tocat carne dam ardeii iuti, gogosarii si cateii de usturoi, evident, curatati. Tocatura o punem la fiert impreuna cu sucul de rosii. Dupa o jumatate de ora, adaugam uleiul, mierea, sarea, piperul si foile de dafin. Se fierbe totul pana devine o pasta omogena. Imediat ce am stins focul, turnam in oala pachetul de conservant. Punem ketchup-ul in borcane mai mici, pe care le inchidem ermetic si le tinem infofolite in paturi pana se racesc.

Castraveciori in otet

Ingrediente:
castraveti mici
usturoi
boabe de mustar
boabe de piper
frunze de visin
marar.

Nu am precizat cantitatile pentru ca fiecare mureaza cati castraveti vrea, iar unii pot sa-i doreasca mai usturoiati sau mai piperati. Trebuie respectate insa proportiile ingredientelor din zeama in care ii vom mura. Aici, cantitatile sunt date pentru 1 litru. Ne trebuie 4 litri – inmultim totul cu 4.
850 ml apa
150 ml otet
50 g sare
50 g zahar.

Citeste si:  Inghetata de casa si sushi de somon

Mod de preparare:
Castravetii ii punem in borcane cu usturoiul, piperul, mustarul, frunzele de visin si mararul. Lichidul urmeaza sa ocupe jumatate din capacitatea borcanului. Ingredientele pentru zeama le punem la fiert si le lasam sa dea in clocot, iar zeama o turnam calduta in borcane. Capsam borcanele si le fierbem 20 de minute la bain marie (adica le asezam in apa intr-o cratita larga). Le lasam sa se raceasca in respectiva cratita, pana a doua zi.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.