Lavoarul – piesa vedeta a unei bai moderne

Atunci cand spatiul care se doreste a fi amenajat sufera din cauza unor imperfectiuni de natura structurala, accentuind aici dimensiunile in plan, inaltimile sau raporturile plin-gol, pentru ca rezultatele sa ilustreze diminuarea sau chiar eliminarea acestor deficiente, in modelarea conceptului si a imaginii ulterioare se intervine cu o piesa speciala ca forma ori functiune, menita sa joace rolul de „punct de atractie maxima”. Prin acest artificu, privirile sunt atrase asupra unui obiect sau asupra unui aranjament, executat la cele mai inalte standarde de perfectiune si conlucrare artistica, restul spatiului fiind gandit prin raportare la piesa vedeta. In consecinta, se intervine asupra defectelor cu solutii subordonate in plan estetic dar si functional acelui elemnt de prim rang pe care l-am propus in amenajarea noastra.

Considerand ca exercitiu o camera de baie, se pot alege cateva piese cu insusiri de exceptie. Ele pot fi, pe rand, reprezentate prin elemente individuale ca: vana sau lavoarul, ori prin ansambluri rafinate care sa cuprinda obiectele sanitare si relatiile in plan estetic si practic ce se stabilesc fata de calitatea de purificare-relaxare specifica acestei incaperi.

Citeste si:  Retete pentru copilasii intre 1-3 ani

Atunci cand alegem ca „piesa vedeta” sa fie reprezentata prin ansamblul mai multor obiecte, vom avea in vedere o serie de reguli compozitionale, dar si cateva cerinte de ordin estetic care sa ii acentueze caracterul special fara a sufoca spatiul prin opulenta ori prin motive repetate sub aceeasi formula plastica. In consecinta, ansamblurile astfel specificate se vor evidentia prin claritate estetica, in sens cromatic, compozitional si grafic.

Daca alegem o compozitie formata prin utilizarea unor obiecte sanitare proprii aceluiasi design, ele vor fi monocrome, cu linii simple, cu taieturi bine evidentiate, intr-o formula ce nu suprima caracterul esential dar si inedit pe care il detine compozitia realizata in cadrul intregii ambientari.

Atunci cand lavoarul isi depaseste barierele functionale, trecind in plan estetic spre cele mai inalte culmi de frumusete si armonie artistica, transformindu-se intr-o adevarata opera de arta, asa cum s-a intamplat in cadrul acestei ambientari, restul pieselor care participa la intregirea spatiului vor functiona ca sustinatori si catalizatori ai fenomenelor pe care le genereaza o astfel de prezenta in cadrul unui spatiu aparent neutru si pur-intim.

Citeste si:  Design pentru... catei

Lavoarul este, in cazul de fata, piesa extravaganta care ordoneaza intreaga compozitie. Taiat in linii neregulate, facind apel la un contrast de o uimitoare frumusete, el atrage atentia inca de la patrunderea in cadrul acestui spatiu, generind o senzatie de uimire capabila sa diminueze in plan vizual prezenta unor insuficiente, spatiul fiind unul restrans si minimal luminat natural.

Contrastul pe care lavoarul il realizeaza cu maiestrie se bazeaza pe suprapunerea a doua imagini opuse ca prezenta estetica: cea a unui element degradat, lipsit de perfectiune, preluat din natura fara a fi supus finisajelor si imaginea unui ansamblu conceput prin tehnici si instrumente artificiale, care se materializeaza printr-un robinet si un bol metalic. Chair daca unul este natural iar celalalt artificial, cele doua elemente se imbina perfect, ansamblul lor fiind unul unitar, echilibrat.

Citeste si:  Pete de apa pe mobila

Lemnul folosit este tratat cu solutii care il fac impermeabil, lasindu-l apt pentru expoatarea in conditiile specifice unui mediu umed.
Pentru a evidentia lavoarul, peretii raman detasati ca impresie artistica, fiind vopsiti in crem, singura interventie in cadrul compozitiei fiind reprezentata printr-o placare cu placi ceramice prezente in aceeasi gama de culori in care a fost realizat lavoarul.
Oglinda, pe langa aspectul functional, indeplineste si rolul de amplificare a spatiului in sens vizual.

Pune accent in amenajarile realizate acasa pe aceste „elemente-vedeta” iar spatiul casei tale se va transforma intr-unul armonios, aparent lipsit de micile imperfectiuni, daca acestea nu pot fi modificate pe latura structurala.


3 Comentarii
  1. chiar ca lavoarul (sau chiuveta cum zicem noi profanii) poate fi acum cea mai frumoasa piesa a unei bai interesante. dar sunt si alte parti ale baii care merita atentie. eu prefer sa investesc intr-o cabina de dus sau o cada foarte incapatoare de exmplu, si in culoarea mea preferata pe perete… lavoarul vine pe locul 3

  2. si la mine vine cada pe primul loc, dar lavoarul este imediat dupa. sa fie larg, frumos… altfel n-am chef nici sa ma spal pe dinti dimineata. un lavoar deosebit cu o oglinda – care sa nu deformeze sa te sperii dimineata cand te uiti in ea – de acici incepe o zi frumoasa

  3. vai cat de mult conteaza oglinda!!! chit ca nu e fair … parca vrei sa vezi ceva frumos cand te trezesti dimineata… inainte de make up . din cauza oglinzilor mie mi-e groaza sa intru intr-o cabina de proba… unele sunt ingrozitoare… si lumina aia slaba te face sa arati ca dupa 3 nopti de nesomn. bine ca ai acasa oglinjoara ta magica 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.