fbpx

Limba afumata cu hrean, carnati si sarmale

Cica se duce porcul la magar si-i zice: „Ba, magarule, da’ urat mai esti, infiorator de urat!“ Iar magarul: „Porcule, nu stiu cum se face, dar ma uit la fata ta si vad ca in fiecare an ti se schimba…“ Sa infaptuim, asadar, anuala schimbare la fata a porcului!

Limba afumata cu hrean

Ingrediente:
limba
hrean
otet
oua.

Mod de preparare:
Daca tot am pus la afumat sunci, toba si carnati, intre ele putem face loc si pentru doua-trei limbi de porc sau una de vita. Dupa ce s-a afumat, curatam limba bine sau, in caz ca n-am facut-o inainte, foarte bine si o punem la fiert pret de un sfert de ora. Cu cat e mai bine afumata, cu atat va fierbe mai putin. Unii prefera sa-i indeparteze pielita, altii nu. De gustibus, in aceeasi situatie se afla si pielea de pui… Dupa ce s-a racit, taiem limba felii. Le punem pe un platou cu hrean ras amestecat cu otet si felii de oua fierte.

Carnati tocati cu barda

Ingrediente:
carne de porc cu grasime
mate de porc
usturoi
piper, boia de ardei
sare.

Mod de preparare:
Carnea, din care cel mult un sfert sa reprezinte grasimea, se toaca marunt, pe un fund de lemn, cu barda sau satarul. Se amesteca apoi cu usturoi pisat, piper macinat, boia dulce si, daca preferati carnatii picanti, boia iute. Se pune sare dupa gust si un pic de apa. Cu aceasta compozitie se umplu intestine subtiri de porc, prin masina de tocat prevazuta cu palnie. Carnatii se tin trei zile la zvantat, intr-un loc rece si aerisit – in balcon, de exemplu. Ca sa-i pastram vreme lunga, ii prajim si-i punem in borcane cu untura curata sau ii afumam la rece.

Citeste si:  Clivia miniata - crinul de apartament

Sarmale ardelenesti

Ingrediente:
500 g carne de porc proaspata
200 g carne de porc afumata
100 g slanina afumata
3 linguri orez
1 ceapa
3 linguri untura
marar, cimbru
sare, piper boabe
varza murata.

Mod de preparare:
Foile de varza murata le curatam de arterele tari si le desaram. Resturile, precum si foile care s-au facut ferfenita si nu se pot folosi ca ambalaj de sarmale, le taiem marunt.

Carnea proaspata o dam prin masina de tocat. Jumatatea din carnea si slanina afumata o taiem cubulete marunte-marunte. Acestea le amestecam cu ceapa tocata marunt si calita, orezul spalat, cimbru, piper macinat, sare si cateva linguri de apa fierbinte. Sarmalele, de marimea oului de rata, le invelim in foile de varza.

Citeste si:  Feng Shui pentru intreaga casa

Pe fundul unei oale, preferabil de lut, punem untura, bucati de carne si slanina afumata, un rand de varza tocata, un rand de sarmale, cateva boabe de piper si tot asa pana umplem oala. Din loc in loc, punem si o bucata de sorici de la slanina afumata. In oala turnam apa fierbinte pana se umple. Deasupra punem o legatura de marar si una de cimbru. Sarmalele vor fierbe trei ore in vasul acoperit, pe care apoi il vom descoperi si il vom da la cuptor pret de o jumatate de ora. Le mancam cu smantana.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.