Limba cu sos de castraveciori si dovlecei a la grec

E suficient de cald afara si, implicit, inauntru, ca sa mai fie cald si la noi in farfurie. Pentru aceasta perioada din an va propunem doua feluri de hrana rece. Va ramane doar sa le gatiti si sa decideti care e felul unu si care felul doi.

Limba cu sos de castraveciori

Ingrediente:
1 kg limba de vita
foi de dafin, cimbru
200 g castraveciori in otet
200 g maioneza
50 g mustar
piper, sare.

Mod de preparare:
Fierbem limba intr-o oala in care mai punem sare, foi de dafin si un fir de cimbru. Dupa ce o gustam si vedem ca e fiarta (circa 80 de minute), o punem intr-un vas cu apa rece si sare si o curatam de piele. O taiem felii pe care le aranjam intr-un platou, iar deasupra punem sosul de castraveciori, preparat de noi in vreme ce limba statea pe foc.

Citeste si:  Begonia

Iata procedura: castraveciorii ii curatam de coaja, ii tocam marunt, ii scurgem de zeama si ii amestecam cu maioneza, apoi cu mustarul, sarand si piperand compozitia dupa gust.
Sosul de castraveciori e bun alaturi nu doar de limba, ci de orice friptura rece.

Dovlecei a la grec

Ingrediente:
1 kg dovlecei mici
200 g mazare
200 g arpagic
100 ml ulei
o ceapa mare
2 linguri faina
2 legaturi de marar
lamaie
sare.

Citeste si:  Sa insanatosim planeta, traind ecologic!

Mod de preparare:
Dovleceii, daca sunt mici si fragezi, nu se curata de coaja. Daca n-am gasit cu niciun chip din cei mici, merg si mari: ii taiem in jumatati sau sferturi si le indepartam coaja. Calim dovleceii un pic in ulei, ii scoatem si-i punem pe foc intr-o cratita cu putina apa, lasandu-i sa se inabuse. In uleiul in care am calit dovleceii punem la prajit ceapa tocata marunt. Pana sa se rumeneasca, adaugam faina, pe care o stingem cu apa dupa ce s-a incins bine. Lasam sa dea in fiert, punem sare si turnam toate asta in cratita cu dovlecei. Adaugam acolo arpagicul inabusit, mazarea fiarta, o legatura de marar tocat si zeama de lamaie. Lasam pe foc 20 de minute, dupa care scoatem mancarea pe un platou si presaram pe ea cealalta legatura de marar tocat. O mancam dupa ce s-a racit.

Citeste si:  Ciuperci umplute cu parmezan si prajiturele cu ketchup

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.