Lumina casei

Please select a featured image for your post

Am citit cu totii in copilarie povestea in care un biet taran se chinuia sa isi aduca soarele cu covata in casa, fara sa isi dea seama ca tot ce avea nevoie e o fereastra. Din acele vremuri si pana astazi insa, metodele de iluminare a unei locuinte au devenit ata de variate incat aproape ca nici nu mai avem nevoie de soare pentru a ne asigura ca mediul in care locuim e unul agreabil din punct de vedere al luminii.

Trebuie sa retinem insa ca alegerea diverselor modalitati de iluminare intr-o locuinta a ramas la fel de importanta la si stravechea orientare dupa soare. Astfel, de fiecare data ca amenajam un spatiu in care urmeaza san e desfasuram activtiatea, fie el bucatarie sau dormitor trebuie sa avem in vedere cativa factori determinanti.

Avem la dispozitie trei variante pentru care putem opta simultan sau diferentiat. Lumina generala este cea distribuita uniform, in toata incaperea. De cele mai multe ori acest tip de lumina este oferit de o sursa centrala aflata pe tavan, complementata cu orientarea ferestrelor. Trebuie sa alegem insa cu grija proportiile in care distribuim intesitatea, si sa incercam sa alegem o intensitate care sa nu fie obositoare. Astfel, daca de cele mai multe ori lumina naturala pare a fi suficienta in mijlocul zilei, s-ar putea ca intesitatea ei sa nu fie suficienta dupa-amiaza. In acest al doilea caz, trebuie ales un corp de iluminat care sa aiba orientarea spre peretii pe care nu se afla geamuri. Apoi, lumina locala, este cea pe care o folosim pentru cateva activitati specifice. De pilda, putem folosi o veioza pentru citit, o lampa montata pe hota pentru gatit sau in baie, desupra oglinzii, pentru focalizare. Din nou intesitatea acesteia nu trebuie sa fie stridenta, caci nu vom putea niciodata sa ne desfasuram activtiatile daca lumina ne deranjeaza. In general nu e recomandata folosirea surselor de iluminat aflate la o distanta mai mica de jumatate de metru.

Citeste si:  Feng-Shui-ul atrage banii
Putem opta si pentru montarea unor sisteme de iluminat decorativ. Destul de la moda in ultima vreme, spot-urile au devenit un must have in orice casa nou amenajata. Multi dintre cei care aleg sa foloseasca aceste metode de ditributie a luminii uita insa ca singurul scop al lor este cel de design. Dat fiind faptul ca intensitatea suportata de un astfel de spot este destul de mica, atunci e lesne de inteles de ce ele nu pot inlocui nici unul dintre anterioarele metode. Totusi, pentru a crea o atmosfera cat mai placuta in casa, putem folosi spoturi in dormitor, in baie sau chiar in living, mai ales in colturile mai putin accesibile si pentru a pune in valoare fie o piesa da mobilier fie un aranjament decorativ.

Citeste si:  Cand catelul nu mai tace II
In fine, nu trebuie uitat, in alegerea modalitatii de iluminare faptul ca intreaga arhitecura a spatiului mizeaza pe efectul si pe prezenta luminii. Fie ca urmarim un efect de contrast fie unul de punere in valoare, luminile si umbrele vor face intotdeauna din casa noastra un loc in care sa ne simtim confortabil. Indiferent de orientarea in fucnite de soare asadar, trebuie sa avem in vedere atat criteriile functionale cat si cele estetice, pentru a nun e trezi dimineata intr-o casa in care cautam cu disperare un intrerupator pentru a ne lumina ziua.

Citeste si:  Pere coapte, cu nuci, miere si scortisoara

3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.