Lumina naturala in viata plantelor ornamentale

Fiecare femeie isi doreste sa aiba in casa un colt verde, care sa-i improspateze caminul si care sa o faca pe vecina de la etajul trei sa moara de invidie. Este foarte important sa stim ca fiecare planta trebuie tratata in functie de necesitatile specifice speciei. Este gresit, de exemplu, sa ne fixam o zi sau doua pe saptamana in care sa udam toate florile pe care le avem. Trebuie sa intelegem ca florile sunt individualitati distincte si ca trebuie tratate ca atare.
In articolul de astazi vom vorbi depre lumina naturala, unul dintre factorii care intervin in cresterea si dezvoltarea cat mai armonioasa a unei plante. In functie de lumina, planta poate creste stufoasa, plina de viata, cu frunzele verzi si sanatoase sau poate fi anemica, avind frunzele ingalbenite, fara vlaga.
Evident, este de dorit ca lumina sa fie un factor benefic in viata plantelor noastre, pentru ca acestea sa ne infrumuseteze casa sau locul de munca. Atunci, firesc, se pune intrebarea: in ce conditii este lumina benefica si, mai ales, cat de multa lumina este necesara plantelor?
Desi majoritatea persoanelor iubitoare de plante considera ca lumina nu este niciodata de ajuns penru o floare, lucrurile nu stau chiar asa. Este adevarat, exista plante care adora lumina, care se simt foarte bine cand sunt mangaiate de razele soarelui! Dar, de asemenea, sunt si plante care ar prefera oricand un „petec” de umbra luminii arzatoare a soarelui. De fapt, aceste ” preferinte” ale plantelor vis-a-vis de lumina se datoreaza, in mare parte, locului lor de origine. Plantele originare din zona tropicelor, care au ca biotop luxurianta padure tropicala, prefera in mod clar umbra si nu lumina directa a soarelui, ele crescand „acasa” sub crengile copacilor inalti si stufosi. Astfel de plante sunt: feriga, begonia, filodendronul, ficusul, dracaena, aspidistra.
Plantele decorative prin flori insa, cum ar fi trandafirul japonez, violeta de Parma, muscata sau cala, au nevoie de mai multa lumina decat cele decorative prin frunze, deci ghivecele lor trebuie amplasate in locuri care primesc o cantitate mai mare de lumina, dar trebuie sa se evite ca plantele sa fie atinse direct de razele soarelui mai mult de 2 ore, 2 ore si jumatate pe zi, iar aceasta sa se intample dimineata sau seara, niciodata in perioada pranzului.
Modul de amplasare a ghivecelor la ferestre trebuie sa tina cont, in primul rand, de cantitatea de lumina care trece prin fereastra si de necesarul de lumina al fiecarei specii in parte, si abia mai apoi de estetica aranjamentului floral. Spre exemplu ferestrele orientate spre vest si est primesc suficienta lumina pentru majoritatea plantelor. Dar ce facem atunci cand avem prea multe plante si prea putine ferestre vestice si estice? Ei bine, ne putem folosi si de celelalte ferestre ale casei/apartamentului: ferestrele orientate spre nord asigura lumina suficienta plantelor care au cerinte scazute in privinta luminii, iar cele sudice sunt ideale pentru plantele care iubesc lumina si caldura(de exemplu toate speciile de cactus), cu mentiunea ca in timpul dupa-amiezii este necesara protejarea plantelor, cu ajutorul unor jaluzele sau perdele filtrante, de razele puternice ale soarelui.
Rotirea ghivecelor cu plante in functie de lumina, obicei raspandit in randul iubitorilor de plante, trebiue facuta cu atentie, la unele plante fiind chiar necesara evitarea acestei operatiuni (este cazul craciunelului, cunoscut noua si sub numele de „nu ma uita”, si care este extreme de deranjat la miscarea brusca, raspunzand chiar si prin caderea florilor).
Sunt frecvente remarcile de genul : ” Ce flori frumoase ai ! La mine nu pot sa cresc pentru ca am apartamentul intunecos ! „. Indiferent cat de luminoasa este sau nu casa dumneavoastra, exista plante care nu numai ca se pot acomoda, ci pentru care este chiar recomandata penumbra dintr-un living intunecos.

Citeste si:  Decoratiuni pentru petrecerea din gradina

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.