fbpx

Mai multa culoare in casa ta

Fie ca decorezi o camera de la zero, fie ca vrei doar sa inviorezi putin un spatiu deja amenajat, primul lucru la care te gandesti sunt culorile. Nu poti face nimic pana nu te decizi asupra lor. E o hotarare dificila si importanta, caci culorile alese vor schimba – in bine sau in rau – camera ta, mai mult decat accesoriile sau texturile materialelor.
Daca vrei sa alegi o tema pentru decorul tau, va trebui sa te gandesti ce ar insemna ea din punctul de vedere al culorilor. Unele teme impun anumite culori – o tema acvatica sau marina are nevoie de albastru, una naturala cere nuante de verde – iar daca acestea nu-ti sunt pe plac, nu are rost sa continui.

In al doilea rand, trebuie luate in considerare destinatia fiecarei camere, marimea, dar si asezarea ei. Culorile reci dau impresia de spatiu, creeaza un sentiment de calm si sunt potrivite pentru camerele estice pe care le fac mai racoroase in dupa amiezile calduroase de vara. Culorile calde sunt ademenitoare, stimulante si potrivite pentru camerele foarte mari, cele nordice si cele in care se strange familia, la sfarsitul zilei.

Citeste si:  Inca in post: sarmale cu seminte de dovleac si drob cu nuca

Unele combinatii de culori creeaza iluzii optice care te-ar putea lua prin surprindere. De exemplu, alaturarea dintre alb si orice alta culoare face albul sa para mai stralucitor, iar cealalta culoare mai inchisa decat este de fapt. Pentru a fi sigura ca nuantele alese de tine se potrivesc este indicat sa folosesti cateva mostre de materiale sau vopseluri pe care le alaturi observand ce efect au culorile unele asupra altora. Acest procedeu trebuie repetat in lumina naturala a camerei, in momente diferite ale zilei.

Iar, pentru a fi mai sigura de efectul creat, poti fura creioanele celui mic pentru a face un test. Fotografiaza camera din diverse unghiuri, apoi printeaza pozele alb-negru si coloreaza-le in nuantele alese. Este cea mai simpla modalitate de a admira un prototip al viitoarei camere.

Totusi, cum alegem culorile? Nu trebuie decat sa te gandesti la culorile tale preferate si la altele care se asorteaza. Daca nici asa nu merge, gaseste in casa un obiect care iti place (o perna, un tablou, un scaun) si foloseste culorile lui. Odata ce ai facut alegerea, poti merge pe mai multe variante: fie folosesti nuante ale aceleiasi culori, fie te axezi pe contraste.

Daca alegi prima varianta, sansele sa dai gres sunt minime, atata timp cat folosesti nu mai mult de trei nuante ale aceleiasi culori. Pentru a obtine un degrade vertical, folosesti nuanta cea mai inchisa la podea, una medie la pereti si alta deschisa la tavan. Mobila va fi in culori neutre, iar accesoriile si tapiteriile vor urma culoarea medie, a peretilor. O propunere mai indrazneata ar fi: culoarea cea mai deschisa pe pereti, cea medie pentru mobila, iar cea inchisa pentru accesorii.

Citeste si:  Ce stiti despre rom?

Contrastele sunt mai indraznete, mai de efect, insa mai greu de realizat pentru ca exista un risc destul de mare sa alegi combinatii de culori gresite. O varianta cuminte si sigura ar fi sa alegi o nuanta dominanta neutra, la care sa adaugi pete de culoare sub forma de tablouri, perne decorative sau covoare mici. Insa culorile neutre sunt adesea plictisitoare, oricat ai incerca sa le imbogatesti. Tocmai de aceea sunt la moda peretii vopsiti in culori puternice de rosu, portocaliu, albastru, verde sau chiar violet. In acesta caz, mobila va trebui sa fie intr-o culoare neutra de bej, negru sau alb, iar accesoriile, tapiteriile si lenjeriile vor imprumuta nuanta peretilor. Daca ti se pare ca o culoare stralucitoare nu este de ajuns, poti sa ai pereti texturati si imprimati cu ajutorul unui tapet. Culorile sale va trebui sa se regaseasca pe accesorii sau pe mobila, pentru a pastra totusi, o anumita unitate.

Un comentariu
  1. Utile sfaturi! Culoarea aleasa pentru pereti este cea mai importanta atunci cand incepem sa ne decoram camerele, apoi totul devine mai usor adaugand perdele, corpuri de iluminat, decoratiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.