Maioneza clasica si inca 5 varietati delicioase de maioneza

Maioneza este, de fapt, o emulsie de ulei. O reactie chimica face ca moleculele de ulei sa fie ”prinse” de liantul galbenusului de ou. Celelalte ingrediente, mustarul, zeama de lamaie, sunt doar pentru a-i da aroma.

Pentru a nu mai fi obligate sa cumparati maioneza la borcan, care, orice s-ar spune, nu se compara cu cea facuta in casa, unde mai pui ca are si o multime de euri (altfel, cum ar rezista ceva pe baza de ou cu lunile si anii?), iata reteta simpla, de baza:
Ingrediente:

– 1 galbenus de ou
– 250 de ml de ulei (de floarea-soarelui, rapita sau porumb. Exclus masline. Am incercat, iese prea amara)
– O lingurita de mustar
– Zeama de lamaie dupa gust. Sau otet.
– Sare si piper
Mod de preparare:
Se amesteca mustarul, galbenusul de ou, sarea si piperul. Se incorporeaza uleiul putin cate putin, amestecand continuu cu lingura sau cu mixerul la viteza medie. Progresiv, se pune tot uleiul. La sfarsit se adauga zeama de lamaie.
Daca nu vreti s-o consumati imediat, ea se poate pastra o zi sau doua maximum cu conditia sa o pastrati in frigider, acoperita cu folie alimentara chiar la suprafata maionezei.

Citeste si:  Curatenie in camera copilului

Cateva trucuri ca sa fiti sigure ca nu ”se taia”
– sa nu fie prea cald in camera, altfel se-nmulteste greu si se lasa repede.
– oul sa fie la temperatura camerei.
– amestecatul trebuie sa fie continuu, fara pauze mari.

Varietati:

Maioneza de usturoi: principiul ramane acelasi, dar adaugam galbenusului si cativa catei de ustoroi zdrobiti.

Citeste si:  Gradina cu trandafiri

Sos cocktail:retetei de baza ii adaugam doua, trei picaturi de tabasco, o lingura de ketchup sau concentrat de rosii, zahar, o lingura de coniac sau whisky si cateva picaturi de sos worchestershire.

Sos tartare: 250 ml ulei cu gust neutru, 1 galbenus de ou fiert, o lingura de mustar, o lingura de capere maruntite, o lingura de castraveti murati taiati marunt, o lingura de ceapa cruda taiata marunt, o lingura de ierburi taiate marunt (patrunjel, fire de arpagic verde, tarhon). A se servi cu steak tartar, evident.

Citeste si:  O fereastra in plus nu strica nimanui, chiar daca e oarba

Sos verde cu peste: se pun in plus trei ansoa maruntite, doi catei de usturoi zdrobiti, doua oua fierte maruntite, otet, capere maruntite, un pumn de paine, patrunjel tocat.

Sos de avocado: se adauga 1 sau doua avocado pasate, zeama de lamaie, tabasco, ceapa si ardei iute maruntit.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.