fbpx

Mancaruri din India: Pui Biryani

Cand ma gandesc la bucataria indiana aproape instantaneu alunec intr-o calatorie culinara unde ma coplesesc miresmele din cele mai exotice si doar inchipuirea unui preparat indian imi excita papilele gustative. Serios, o escapada in lumea artei culinare indiene nu poate fi decat una orgasmica. In mod sigur nu ma veti contrazice, amalgamul de arome care-ti inunda gura te cufunda si mai mult in universul misterios al bucatariei indiene. In mancarurile indiene se gasesc o groaza de mirodenii, iar combinatia intre dulce si picant este fascinanta. Nu degeaba i se spune „tara condimentelor”. Ghimbirul, coriandru, scortisoara, sofranul, cuisoarele parfumate, piperul, cardamomul, usturoiul, semintele de chimen, nucsoara, cucumul, schinduful, semintele de mac ar fi cele mai populare condimente din India.

Citeste si:  Bucataria italiana (partea I)

Una dintre cele mai celebre combinatii de condimente este Garam Masala. Inseamna „amestec picant” in limba hindi si este caracteristic nordul Indiei, desi in ultimele decenii s-a raspandit si in sudul Asiei, ba chiar peste tot in lume. In principiu contine coriandru, foi de dafin, chimen, piper negru, cardamon, scortisoara, nuscoara, dar asta e doar una dintre sutele de retete existente in lume. Astfel de combinatii reusesc sa transforme o mancare banala si sa-i schimbe gustul total, devenind o experienta culinara singulara. Astazi va prezentam reteta de Pui Biryani, un preparat delicios cu carne si orez, dar sper ca v-am gadilat apetitul catusi de putin incat sa explorati in continuare bucataria indiana.

Citeste si:  Casuta din casa a animalelor de companie

Ingrediente:
700 g piept de pui
500 g orez cu bobul lung
2 cepe potrivite
2 cate de usturoi
1 lingurita de ghimbir ras
1 lingurita pudra de chilli
2 linguri de ulei
2 linguri pasta de tomate
1 praf de sofran si sare

Mod de preparare: Ceapa si usturoiul se taie marunt si se calesc in uleiul bine incins pana incep sa-si schimbe culoarea. Se adauga carnea portionata si se continua calirea inca 2-3 minute. Mai apoi trebuie sa adaugi ghimbirul ras si pudra de chilli, sa amesteci zdravan cu carnea si sa lasi sa fiarba circa doua minute la foc potrivit, amestecand permanent sa nu se prinda de fundul vasului. Adaugi pasta de tomate sau o rosie taiata marunt, iar dupa vreo doua minute, pune si apa cat sa le acopere, dupa care lasi sa fiarba la foc mic pana scade sosul si carnea e bine patrunsa. Separat, in alt vas, rumenesti orezul cu putin ulei, adaugi peste el un pic de apa clocotita, un praf de sofran, sare dupa gust si il lasi sa dea in 2-3 clocote. Adaugi peste orez carnea si sosul, amesteci si lasi sa se intrepatrunda aromele. Daca orezul e frumos inflorit si lichidul a disparut, mancarea este gata de servit.

Pofta buna!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.