fbpx

Manierele elegante la masa: servirea la masa

Continuam seria articolelor despre bunele maniere la masa, amintindu-ne cum se serveste corect la masa atunci cand suntem in pozitia de gazda.

Daca planuiesti o masa pentru invitatii tai, tine minte ca ai o datorie tripla. Esti, in acelasi timp, gazda, bucatar si „ospatar”. Nu e usor si probabil ca nu-ti va iesi perfect din prima. Secretul este sa planuiesti cu grija fiecare aspect, inainte de sosirea invitatilor

Gazdele vor sta in capul mesei, femeia la un capat, iar barbatul la celalalt. Pentru ca femeia va fi, probabil, cea care serveste cel mai mult invitatii, ea va trebui sa stea in capatul de langa bucatarie al mesei. In dreapta ei, va sta o invitata de onoare. In dreapta barbatului, va sta un invitat de onoare. Pentru ceilalti musafiri, nu exista o ordine anume. Isi pot alege singuri locurile sau gazda poate hotari pentru ei, asezand in dreptul farfuriilor cartonase cu nume.

Ordinea in care sunt serviti invitatii nu este una fixa. Cand sunt putine persoane la masa sunt servite mai intai femeile si apoi barbatii. Daca sunt multi invitati, ei sunt serviti in ordine, pornind de la un capat al mesei. Atunci cand exista o persoana care serveste la masa, ea va incepe cu gazda femeie. Dar cum, de cele mai multe ori, serveste chiar gazda, va incepe cu invitatii lasand la urma farfuria sa.

Cand gazda serveste la masa, se poate urma cu succes stilul britanic, asa incat femeia sa beneficieze de ajutorul barbatului si al altor persoane din familie. Ca gazda, nu trebuie sa parasesti masa de multe ori si pentru mult timp, ceea ce inseamna ca va trebui sa ai la indemana tacamurile, vesela si alte lucruri necesare. Pentru asta, se poate folosi o masuta de serviciu pe care se asaza tacamuri si farfurii de rezerva, servetele si toate lucrurile de care ai putea avea nevoie pe parcursul mesei. De asemenea, pe aceasta masuta se vor aseza farfuriile, tacamurile si servetelele murdare, ca sa nu fii nevoita sa parasesti camera de prea multe ori. Ideal este ca masa de serviciu sa aiba o polita inferioara, eventual si usi, care sa ascunda obiectele murdare.

Dintre gazde, femeia trebuie sa serveasca supele, salatele, desertul si cafeaua, iar barbatul serveste carnea si pestele. De asemenea, barbatului ii revine datoria de a gasi cele mai potrivite subiecte de conversatie care sa distraga atentia invitatilor atunci cand femeia lipseste de la masa. Daca femeia este singura gazda prezenta in camera, inainte de a pleca de la masa, trebuie sa gaseasca un subiect de conversatie interesant, pentru a-si tine musafirii ocupati cat timp va lipsi.

Citeste si:  Decoratiuni de Craciun

Intotdeauna, bauturile se servesc din partea dreapta a invitatului. Fiecare bautura se serveste in paharul sau, care se umple inaintea fiecarui fel de mancare cu bautura specifica. Cantitatea turnata in pahar depinde de tipul bauturii, dar si de marimea paharului. In general, paharele nu se umplu mai mult de trei sferturi. Daca servesti bauturi spirtoase, se pune in pahar mai putin de un sfert. Paharul de vin se umple pe jumatate, iar cel de sampanie putin mai mult de jumatate. Important este ca toata lumea sa primeasca aceeasi cantitate de bautura. Atunci cand torni in pahar, il apuci de partea de jos cu doua degete, il tragi spre marginea mesei si abia apoi il umpli. Cand torni dintr-o sticla, ea se tine cu eticheta catre invitat pentru ca el sa vada ce i se serveste.

Daca bauturile se servesc din dreapta invitatului, mancarea se serveste din stanga, asezand farfuria cu grija, in fata invitatului. Pentru felurile de mancare servite calde, este ideal sa incalzesti farfuria. Cand tii o farfurie in mana, este interzis sa asezi degetul mare pe partea de deasupra. Acea parte a farfuriei de care se va atinge mancarea nu trebuie atinsa deloc cu mana. Uneori trebuie sa-i duci invitatului un castron cu salata sau supa din care se va servi singur, punand mancarea in farfuria sa. Acel recipient se aduce in partea stanga a invitatului, pe o tava, impreuna cu o lingura potrivita, iar el se va servi cu mana dreapta.

Citeste si:  Renovarea si redecorarea casei

Cand o persoana care sta la masa pune mancarea in farfurii, stai in partea stanga a acelei persoane, tinand tava la nivelul mesei, iei cate o farfurie si o oferi invitatilor, din partea stanga. revii apoi la persoana care pune in farfurii si iei inca una.

Cand invitatul a terminat de mancat, stai in partea sa stanga, tinand in mana ta stanga tava. Cu mana dreapta iei intai tacamurile folosite de pe masa, apoi farfuriile, una cate una, fara a le pune una peste alta, atata timp cat sunt inca pe masa.

Inainte de a servi desertul, va trebui sa indepartezi de pe masa firimiturile. Vei folosi o farfurie si un servetel din material textil, impaturit. La o masa in familie, mai putin formala, gazda va fi prima care isi curata firimiturile din fata, apoi va da mai departe farfuria si servetelul celorlaltor persoane care vor repeta, fiecare, operatiunea.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.