Mansarda, o alta camera a casei tale

Adesea neglijata sau ignorata cu totul, transformata in loc de depozitare, asemanator cu podul bunicilor, mansarda se poate dovedi la fel de potrivita pentru folosire ca si celelalte camere ale casei. Chiar daca ai deja o bucatarie, un living si suficiente dormitoare, de ce sa nu amenajezi o camera suplimentara de care nu te-ai gandit niciodata ca ai avea nevoie, dar care poate deveni in curand indispensabila.

Desi mansarda poate deveni un dormitor principal foarte romantic si intim sau chiar o bucatarie cocheta, de cele mai multe ori dimensiunile reduse nu permit asemenea amenajari. In acest caz, noua camera suplimentara se poate transforma intr-un loc de joaca penru copii cu acces interzis parintilor, un birou in care sa poti lucra in liniste, o biblioteca unde sa te poti cufunda in lectura cartii preferate, un mic dormitor pentru oaspeti, un home cinema in care vei putea urmari cele mai noi filme fara sa parasesti casa sau, de ce nu, un mic spa intim si relaxant.

Citeste si:  Egyptian Mau

Desi forma tavanului poate face incercarile de amenajare putin mai dificile, ea se se poate transforma intr-un avantaj daca stii cum sa o folosesti. Varuind partea inclinata a tavanului intr-o culoare calda, alta decat cea a peretilor, se obtine un efect unic si o atmosfera primitoare. Sunt recomandate in special nuantele de portocaliu si galben, care desi aduc caldura au darul de a mari optic camera.
O problema destul de mare poate fi aceea a iluminatului.

In general, mansardele au ferestre foarte mici, asta in cazul in care la constructie s-a gandit mansarda ca o camera de locuit. Daca ea a fost complet ignorata, este posibil ca ferestrele sa lipseasca. Se poate inlocui lumina naturala cu cea artificiala, sau acolo unde constructia casei si bugetul o permit se poate instala o fereastra speciala pentru mansarda. Foarte deosebite si de efect sunt cele foarte mari, rotunde, triunghiulare sau cu forma de semicerc, plasate pe un perete vertical, dar se pot alege si cele dreptungiulare sau patrate, de diferite dimensiuni, pentru a fi asezate pe partea inclinata a tavanului. Astfel, camera pana atunci intunecata, va fi inundata de lumina naturala. Nicio alta camera a casei nu permite amplasarea ferestrelor in tavan, ceea ce face mansarda cu atat mai speciala.
In decorarea mansardei, se va tine seama de dimensiunile reduse ale sale. Prea multe obiecte decorative si accesorii vor face camera sa para si mai mica decat este, deci numarul lor trebuie sa fie minim.

Citeste si:  Salata de pui cu nuci si mango, placinta cu cartofi si miel delicios

De asemenea, obiectele de mobilier alese trebuie sa fie cat mai joase. De aceea, comodele, paturile cu sertare si servantele sunt mult mai potrivite decat dulapurile inalte. Asta nu inseamna ca nu te poti juca cu marimile diverselor obiecte. Langa o comoda joasa se potriveste perfect o oglinda inalta, care va mari optic camera. In orice caz, stilurile cele mai potrivite pentru o mansarda sunt cel contemporan, minimalist si cel asiatic care folosesc obiecte putine si joase, facand camera sa para mai spatioasa.

Citeste si:  Plante native din Romania

Tinand seama de toate acestea, nu trebuie totusi sa-ti ingradesti imaginatia. Mansarda este o camera „in plus”, care trebuie sa fie nu neaparat in trend, dar pe placul familiei, deci stilul ales conteaza mai putin. Chiar si obiectele vechi reconditionate isi pot gasi locul aici. Importanta este atmosfera creata si felul in care noua mansarda poate sa atraga membrii familiei.


Un comentariu
  1. Imi place la nebunie ideea de mansarda, si mai ales dormitorul in mansarda. Nu e nimic mai frumos decat sa te trezesti cu soarele pe fata ! fotografia 8 este exact ce mi-as dori, cu ceva mai multe briz briz-uri pe pereti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.