Marinata si sosul pentru friptura

Please select a featured image for your post

In sfarsit a venit sezonul gratarelor, al iesirilor in aer liber si a bunei dispozitii alaturi de familie si prieteni. La o pruima vedere, graterele sunt foarte simplu de preparat: un foc sau o sursa de caldura, un gratar simplu de metal, carne, sare si piper. In realitate insa, gratarul a devenit o mancare cu 1000 de fete, condimentata si mai ales marinata in mod fantezist, pentru a obtine cele mai deosebite gusturi. De altfel, secretul unui gratar suculent sta in modul in care a fost marinat inainte de prajire.

Sosul pentru friptura. Alegerea intre cele doua este destul de simpla pentru cunoscatori si probabil vor alege in marea lor majoritatea marinata. Insa si sosul pentru gratar are calitatile lui: un strop de sos si friptura poate capata un cu totul alt gust! Pentru ca veti gasi in magazine diverse tipuri de sosuri pentru friptura, puteti deveni creativi: combinati-le pentru a obtine gusturi unice. Pentru a aroma cu adevarat friptura, este indicat sa adaugati sosul pentru friptura in timp ce aceasta este pe gratar, astfel ca friptur va iesi mai suculenta si mult mai aromata.

Citeste si:  Spa acasa
Marinata este in general recomandata atunci cand ai mai mult timp la dispozitie si poti lasa carnea la marinat mai multe ore. Rolul marinatei este de a aromatiza carnea si de a o fragezi, asa ca marinata este in primul rand indicata carnii slabe, ca si pestele sau pieptul de pui. In ceea ce priveste timpul de marinare, acesta difera in functie de marimea bucatilor de carne si grosimea lor. Pentru a va face o idee referitoare la timpul de marinare pentru diversele tipuri de carne, aveti cateva exemple, luan din considerare un gratar de marimi medii: carnea slaba de pui se lasa la marinat minim 2 ore, de preferinta peste noapte. Dupa o astfel de marinare, timpul optim de gatire este de 7 minute pe fiecare parte.Carnea mai grasa de pui trebuie sa stea la marinat tot peste noapte insa necesita in jur de 20 de minute de prajire pe fiecare parte. La fel procedati si cu carnea de porc, care se prajeste insa doar 7-10 minute pe fiecare parte. Atunci cand marinati carne de peste, este suficient sa o tineti la marinat intr 30 de minute si o ora, pentru ca fiind atat de frageda, carnea se patrunde foarte repede. La fel de repede se si prajeste, asa ca nu tineti gratarele de peste mai mult de 5-10 minute pe fiecare parte. Exceptie face pestele gras, cum este somonul, care necesita in functie de 30 de minute pe fiecare parte pentru a se praji.

Citeste si:  Pestisorul din bol
Cum marinam carnea? Marinarea carnii este un procedeu foarte simplu, care nu necesita nici un fel de initiere in arta culinara. Asezati carnea intr-o bol se sticla sau de plastic, niciodata in unul e metal. Condimentati bine cu sare si piper, apoi turnati marinata, astfel incat sa acopere carnea. Amestacti bine si indepartati pielea sau urmele de grasime de pe carne, pentru ca nu ii vor permite marinatei sa actioneze. Acoperiti bolul si refrigerati-l pana in momentul in care puneti carnea pe gratar. O alta varianta foarte buna pentru marinare este folosire pungilor de plastic cu fermoar.

Citeste si:  Retete cu crenvursti
Daca inca nu stiti ce sa alegeti intre sosul pentru friptura si marinata, nu uitati ca marinata este o combinatie dintre ierburi aromatice si condimente, care se foloseste pentru aromatizarea alimentelor inainte de a fi gatite. Sosul pentru friptura este adaugat in timpul pregatirii, sau cel mai adesea la sfarsit sau alaturi de friptura. O combinatie intre cele doua este prea putin posibila, deoarece sosul pentru friptura nu poate fi folosit ca si marinata, nevand o baza acida.


3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.