fbpx

Melci cu sos de smantana si mojito

Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta. Neexploatarea bogatiilor tarii se resimte la romani si in gastronomie. Frantujii importa carne de melc platind zeci de euro pe kilogram, noi trecem pe langa melci cu singura grija de a nu-i calca pe cochilie. De ce sa nu-i prindem si sa ne oferim un meniu de lux? Macar de-ar zbughi-o ca iepurii… In atitudinea asta a noastra un rol important il are si traditionalismul, fiindca, daca dupa un fenomen meteorologic ar iesi prin iarba porci, fie ei si de marimea melcilor, ne-am bate pe ei sa-i varam in traista.

Melci cu sos de smantana

Ingrediente:
80 – 100 de melci vii
50 g unt
1 ceapa
2-3 catei de usturoi
o lingurita de faina
2 oua
150 g smantana
50 ml vin alb
o jumatate de lamaie
1 legatura de patrunjel
sare, piper alb.

Mod de preparare:
Din melcii vii, cu cochilie, partea comestibila ramane cam 25-30 %. Asta ca sa stim pe ce cantitate ne bazam. Inainte sa-i punem pe foc, ii tinem o zi sau chiar doua nemancati. Isi vor goli intestinele. Melcii nu-i gatim in cel mai curat mod cu putinta, dar sa stiti ca nu lasa niciun miros. Ii trecem de mai multe ori sub jet de apa rece, apoi ii punem intr-o oala cu apa clocotita si putina sare. Ii scoatem dupa ce clocotesc 5 minute. Cu o furculita sau un varf de cutitas extragem melcul din cochilie si ii indepartam cu cutitul portiunea neagra care vine sub ea, unde ii stau intestinele. Pentru unele preparate din melci se foloseste si cochilia – la mesele care vor sa impresioneze. Noua, la ce gatim, nu ne trebuie. Bucatile obtinute le frecam cu sare grunjoasa si le spalam. Melcul e curatat astfel si de ultimele mucozitati. Il punem iar la fiert, pret de o ora.

Preparam sosul. Intr-o cratita incingem untul si punem peste el ceapa tocata si usturoiul zdrobit. Intr-un castron batem galbenusurile a doua oua crude cu smantana, apoi amestecam cu vinul si zeama de lamaie. Cand ceapa devine aramie punem o lingura de faina in cratita si amestecam bine cu o lingura de lemn. Turnam treptat sosul, continuand sa amestecam, apoi punem in sos melcii. Saram si piperam. Mai lasam cateva minute pe foc, stingem si presaram patrunjelul tocat marunt. Merge cu mamaliga alaturi.

Citeste si:  Shih-Tzu - o frumusete " regala"

Mojito

Ingrediente:
30-50 ml rom alb
2 fire de menta proaspata
2 lingurite de zahar pudra
1 lime
cuburi de gheata
100-150 ml apa minerala.

Mod de preparare:
Mojito e un cocteil alcoolic de origine cubaneza, bautura despre care legenda spune ca il desfata pe temutul pirat Francis Drake, in secolul XVI, iar marturii mult mai credibile o situeaza intre preferintele lui Ernest Hemingway. Merge de minune vara, fiind foarte racoritoare nu doar datorita cuburilor de gheata, si si-o poate permite oricine isi permite si o bere, spre exemplu.

Citeste si:  Noua tendinta de desin interior pentru bucatarii: un armoire in locul conventionalelor rafturi

Intr-un pahar inalt punem zaharul tos (il putem inlocui cu zahar brun). Peste el adaugam frunzele de menta. Ne trebuie acum un pistil de mojar sau un instrument asemanator, sa frecam menta cu zaharul. Stoarcem apoi o jumatate de lime, lamaie din aceea mica si verde. Amestecam sa se dizolve zaharul. Punem gheata, cuburi sau faramitata, sa umplem trei sferturi din pahar. Turnam romul, in functie de cat de tare ne place cocteilul.

Amestecam cu o lingurita, apoi turnam apa minerala sau sifon. Din jumatate de lime ramasa, taiem cateva felii si le aruncam in pahar. Nu putem servi mojito fara pai.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.