Meniu baltic: supa de sfecla rosie si chifle cu bacon si sunca

Dintr-o zona foarte interesanta a Europei, cea a Marii Baltice, am ales un meniu cu specific lituanian. O supa de sfecla rosie, numita Saltibarsciai, care nu are carne si se consuma rece. Stati linistite: carnea, sunca si bacon, am ascuns-o intr-un fel de chifle de paine, numite Lasineciai, pe care le vom consuma proaspat scoase din cuptor, pentru o completare senzationala a gusturilor.

Mai intai, vom prezenta reteta de supa, care se prepara fara mari batai de cap, insa va avertizam ca va trebui sa incepeti, de fapt, cu chiflele, pentru ca aluatul acestora trebuie lasat o noapte la frigider.

Supa de sfecla rosie Saltibarsciai

Ingrediente (pentru 4 – 6 portii):

2-3 sfecle rosii maricele (cca 500 de grame)
2 castraveti mijlocii
2 bucati arpagic sau ceapa verde
2 oua fierte tari
250 ml smantana
1 l lapte batut
Sare, marar, apa

Sfeclele rosii se curata si se taie, apoi se fierb pana se inmoaie. In timp ce sfecla este la fiert, se curata si se taie in cubulete de circa 1 cm castravetii, iar ouale fierte se decojesc si se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se taie in bucatele mici, in timp ce galbenusurile se freaca impreuna cu ceapa tocata marunt si cu un varf de lingurita de sare, pentru a elimina aroma de ceapa. Cand sfecla a fiert, se scoate afara (pastrandu-se apa in care a fiert) si se raceste sub jet de apa rece, dupa care se da pe razatoarea mare. Apoi, intr-un castron mare, se amesteca laptele batut, apa in care a fiert sfecla si apoi se adauga smantana si se mixeaza. Se adauga sfecla, castravetii, albusurile de ou si amestecul de ceapa si galbenus si se amesteca bine. Se pune la frigider si se serveste rece, garnisita cu marar. Si, desigur, cu chiflele cu sunca si bacon pe care le prezentam in continuare.

Citeste si:  Zen, confortul trupului si al sufletului

Chifle lituaniene cu sunca si bacon (Lasineciai)

Ingrediente:

Pentru umplutura:

500 – 600 de grame bacon
500 – 600 de grame sunca
1-2 cepe medii

Pentru aluat:

500 ml lapte
200 grame unt
1 lingurita de sare
1 pachetel drojdie (7 grame)
5 oua
6 cani de faina (circa 850 de grame)
1 galbenus de ou

Citeste si:  Retete de demult: salata de langusta fara langusta si sarmale a la Pastorel Teodoreanu

Mod de preparare:

Pentru aluat:
Se pun intr-o cratita laptele si untul, cu un pic de zahar si de sare si se incalzesc la circa 50 – 60 de grade, pana cand untul s-a topit. Se ia un polonic (jumatate de cana) din acest amestec, in care se va dizolva drojdia. Apoi se bat ouale si se adauga amestecul de lapte cald, dupa care se pune si drojdia dizolvata. Acest aluat se amesteca bine, se acopera cu un prosop si se lasa la dospit intr-o camera calduroasa si fara curenti de aer (ca la cozonac), pentru circa doua ore. Apoi se bate sa se dezumfle si se pune la frigider pana a doua zi.

Pentru umplutura:
Taiati sunca, ceapa si baconul in bucatele marunte, cu cat mai uniforme, cu atat mai bine. Intr-o tigaie mare, puneti baconul si ceapa scufundate in apa si fierbeti la foc mic pana se evapora apa si raman doar baconul si ceapa, in grasime. Se adauga sunca si se amesteca bine, apoi se pune la frigider.

Citeste si:  Design-ul gradinilor Zen

La final, cu multa faina (pentru ca aluatul este foarte moale), se intinde aluatul pana are aproximativ 1 cm grosime. Se taie in patrate de circa 8 centimetri latura, in centrul carora se pune o lingurita din amestecul de umplutura, apoi se pliaza. Daca nu stau lipite, umeziti-va degetele. Apoi puneti chiflele pe o hartie de gatit unsa un pic in prealagil si lasati-le sa dospeasca din nou, circa 2 ore. Incalziti cuptorul la 160 de grade, timp in care amestecati un galbenus de ou cu un pic de apa, pentru a spoi chiflele. Cu o pana de gasca sau o pensula, ungeti chiflele cu acest amestec, apoi tineti-le la cuptor circa 15 – 20 de minute. Consumati-le calde, oricum nu vor apuca sa se raceasca!


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.