Meniu moldovenesc cu retete de post

Probabil ca nu de putine ori ai auzit lumea laudand bogatia si bunatatea sarmalutelor moldovenesti, a borsului sau a placintelor preparate pe aceste meleaguri. Din pacate, nu pot transpune aici senzatiile gurmande sau dereglarea simturilor olfactive proprii cand am trecut pe langa o gospodarie din judetul Neamt, insa am adus direct „de la mama lor” cateva retete traditionale mai usor de realizat, pentru ca tu sa incerci singura magia acestora. Iata trei dintre ele, iar primele doua sunt de post. Asa ca daca esti in pana de idei, nu ezita sa te inspiri.

Bors de conopida

Ingrediente:
• o conopida mare
• 2 morcovi potriviti
• 3 cartofi
• o ceapa
• un litru de supa de legume (poti folosi instant)
• 50 ml de ulei
• o legatura de leustean
• 1/2 litri de bors.

Mod de preparare:
Toaca ceapa marunt si caleste-o cu uleiul intr-o oala. Adauga, apoi, conopida desfacuta in buchetele (bineinteles dupa ce o speli bine) si mai lasa oala pe foc pentru 3-4 minute. Intre timp poti pregati supa, pe care o torni, ulterior, in oala, impreuna cu morcovii si cartofoo taiati cubulete mici. Lasa supa la fiert 15-20 de minute. La sfarsit, adauga borsul fiert in prealabil. Serveste borsul cu leustean tocat marunt.

Citeste si:  Specificul culinar romanesc

Drob de legume cu usturoi

Ingrediente:
• 500g de legume (praz, morcov, conopida, ardei)
• 200g de ciuperci
• 200g de boabe de grau
• 2 catei de usturoi
• ulei
• 4 linguri de margarina
• 4-6 foi de varza alba
• sare si piper.

Mod de preparare:
Zdrobeste boabele de grau (sau da-le prin rasnita), spala-le de mai multe ori si lasa-le la inmuiat in jumatate de litru de apa clocotita pentru 30 de minute. Curata si spala legumele, dupa care taie-le in felii subtiri si caleste-le in ulei incins. Adauga ciupercile si usturoiul, de asemenea taiate bucatele mici. Prajeste-le impreuna pana cand se rumeneste putin usturoiul. Ia-le de pe foc si amesteca-le cu patru linguri de margarina si cu graul scurs. Opareste, apoi, frunzele de varza si curata-le de cotoare. Intr-o forma de cozonac unsa cu ulei pune foile de varza, lasand capetele sa atarne pe dinafara. Toarna, apoi, compozitia de legume cu grau, aranjeaza-le pe forma si acopera drobul cu bucatile de frunze de varza pe care le-ai lasat in afara formei. Da la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, pana cand se rumeneste pe deasupra. Dupa ce este gata, rastoarna drobul pe o farfurie, taie-l felii si serveste-l cu sos de rosii.

Citeste si:  Acvarii iesite din comun si intretinerea lor normala

Placinta moldoveneasca

Ingrediente:
• 1,5 kg de faina
• 500 ml de apa calduta
• un cub de drojdie
• o lingura de zahar
• sare
• 500g de branza de vaci
• 400g de telemea de oaie
• doua linguri de margarina
• 3 oua.

Mod de preparare:
Pune jumatate din cantitatea de faina intr-un vas mare si adauga sarea, apa calduta si drojdia (dizolvata, in prealabil, in apa calda cu o lingura de zahar) . Framanta totul intr-un aluat moale, pe care lasa-l la dospit circa doua ore intr-o incapere mai calda. Acesta trebuie sa creasca cam de trei ori. Apoi, amesteca-l putin, pune si restul de faina si framanta din nou. Mai lasa jumatate de ora, apoi intinde cateva foi potrivite (rotunde), unge-le cu ulei si mai lasa-le inca 15 minute. Dupa aceea, intinde fiecare foaie separat (cu mana) si indoaie-o in doua parti (foaia trebuie sa fie foarte subtire si trebuie sa o intinzi bine).
Pentru umplutura, amesteca branza de vaci cu telemeaua rasa si cu doua oua. Pune umplutura peste foaia de aluat, ruleaza si da-i apoi, forma unui melc. Asaza ruloul intr-o tava unsa cu margarina si unge-l cu un ou batut. Mai lasa 15 minute si pune-l la copt in cuptorul preincalzit. Coace-l timp de 45 de minute la o temperatura potrivita. O poti servi atat ca desert, cat si ca aperitiv.

Citeste si:  Tocanita de vita cu dovleac

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.