Meniu special pentru Craciun

Please select a featured image for your post

Cina de Craciun este una dintre cele mai speciale din fiecare an. Daca eram obisnuiti cu sarmale, piftii, carnati si alte preparate din porc, de ce sa nu incercam anul acesta ceva nou? O masa cu totul si cu totul speciala, pentru a ne aduce aminte cat de importanta este Seara de Craciun si care e semnificatia ei. Daca aveti invitati la cina sau pur si simplu colindatori, cor fi cu singuranta incantati ca servesc altceva decat preparatele tipice pentru Sarbatorile de Iarna. Pentru sectiunea aperitive, va sugeram frigarui din fructe si chiftelute si bulete din branza proaspata de capra. Pentru chiftelute, aveti nevoie de o chifla mare veche de o zi, o ceapa mare, 2 oua, pesmet, 700 gr de carne tocata, mirodenii pentru chiftele, sau pur si simplu sare, piper, cimbru, putin lapte, patrunjel verde, susan. Inmuiati chifla in lapte si o stoarceti bine bine, apoi o amestecati cu carnea tocata, ouale intregi, ceapa taiata cat de marunt, cele 2 linguri de pesmet, patrunjelul verde si condimentati dupa gust. Dati chiftelutele prin susan si apoi prajiti-le in ulei incins. E de prefarat sa faceti chiftelute mici si rotunde. Pe bete de frigarui, de lungime medie sau mica insirati cate o chiftea, o bucata de ananas proaspat sau din compot, caise confiate, boabe de struguri si din noi chiftelute.
Citeste si:  Mancaruri din India: Pui Biryani
Pentru buletele din branza de capra, procedura e si mai simpla. Aveti nevoie doar de branza de capra (pe care o puteti inlocui cu branza de burduf), 2 linguri de smantana, ierburi de provance, paprika dulce, susan, mac, fulgi de migdale sau migdale macinate.
Amestecati intr-un blender branza cu smantana, pentru a obtine o pasta cu care sa puteti lucra. Faceti bulete, respectiv mingiute din pasta de branza, pe care le dati fie prin ierburi, fie prin paprika sau celelalte ingrediente, pentru a obtine bulete colorate. Asezati buletel pe platouri, cu cate o scobitoare in mijloc. Pentru felul principal, avem muschi de porc in crusta, un preparat foarte indicat pentru masa festiva de Craciun in primul rand pentru ca e pe baza de carne de porc si mai apoi pentru ca este foarte aspectuos. Aveti nevoie de o bucata mare, de peste 1 kg de muschi de porc.
Citeste si:  Cum obtinem un living luminos
Pentru crusta, framantati un aluat dintr-o jumatate de kg de faina, 50 de grame de drojdie si putina apa calduta. Framantati un aluat moale, pe care il lasati a creasca 30 de minute intr-un loc cald. Il intindet apoi in foaie si inveliti in el muschiul de porc, condimentat foarte bine, uns cu ulei de masline si impanat cu usturoi si piper boabe. Peste muschi puneti frunze de dafin si abia apoi infasurati aluatul in jurul lui. Dati ruloul la cuptor, 45 de minute, la foc mic, pentru ca nu dorim sa ardem crusta si muschiul sa ramana nefacut. Muschiuletul in crusta se poate servi alaturi de orice tip de sos.
Citeste si:  Trandafiri in ghiveci
Pentru desert, trebuie neaparat sa alegeti ceva foarte aromat, numai bun pentru iarna. De ce sa nu inercati o paine cu banane, care e atat de aromata incat va face deliciul invitatilor si toata casa va mirosi a mirodenii. Aveti nevoie de 4 banane foarte coapte, 2 oua, 120 gr de zahar, 120 ml de ulei, 220 grame de faina, un praf de copt, cate un varf de cutit de scortisoara si nucsoara, 2 fiole de esenta de vanilie sau rom, un varf de cutit de sare. Pisati bananele cu o furculita sau un blender, puneti apoi zaharul, uleiul, ouale intregi si mirodeniile. Trebuie sa obtineti un aluat putin mai gris decat cel de chec, pe care il turnati fie intr-o tava de dimensiuni medii. Peste painea cu banane, puteti face o glazura de ciocolata, sunt foarte bune glazurile la plic, foarte usor de preparat cu putina apa rece si puteti presarea deasupra fulgi de migdale sau nuci macinate.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.