fbpx

Mese festive prin codul bunelor maniere

Ce punem pe masa intai si-ntai? Fata ei, desigur. Eleganta cere sa fie una alba, apretata, iar servetelele, de asemenea, albe. Daca e vorba de o masa la care participa o gasca de tineri, merge de minune si o fata in culori vii sau, in functie de materialul din care e facuta masa, nicio fata, ci doar presulete de panza, de bambus sau de plastic avand rol si practic, si decorativ. Am avut grija, in masura posibilitatilor, sa asezam masa asa incat oricine sa se poata ridica de la ea fara sa-i deranjeze pe cei din jur. Daca spatiul nu ne permite, pentru ca-n apartamente se iveste si situatia asta, cautam varianta deranjului minim.

Urmeaza vesela si tacamurile. La baza va sta, pentru fiecare invitat, farfuria de serviciu, intinsa si mai mare decat cele care vor veni, pe rand, deasupra ei. Tacamurile pe care le foloseste un om stau toate pe masa dintru bun inceput; gazda le va strange pe masura utilizarii lor, nu va aduce altele in loc.

Pentru o masa cu pretentii, sunt necesare cel putin doua randuri de perechi cutit-furculita si cel mult trei. Furculita de aperitiv, de friptura, de peste si de desert sunt speciile cunoscute. Cea de aperitiv sau salata e furculita obisnuita, intalnita cel mai des. Cea pentru friptura are patru dinti, iar cea pentru peste are trei. Furculita pentru desert, mult mai mica decat suratele ei, e destinata dulciurilor pe care nu le putem taia cu lingurita si nici lua cu mana: baclavaua, spre exemplu, cu foietajul ei impenetrabil pentru lingurita si imbibata de sirop. Cutitul de peste il deosebim de cel pentru friptura prin aceea ca e mai lat si mai curbat, servind la scoaterea oaselor. Furculitele se asaza in stanga farfuriei, cu dintii in sus, iar lingura (in cazul ca avem la masa supa sau ciorba) si cutitele, cu partea taioasa inspre farfurie, in dreapta. Cele pe care le utilizam mai intai vin mai departate de farfurie. In fata farfuriei va sta lingurita. Feliile de paine sau chiflele stau in cosulete elegante, uniform repartizate pe masa.

Citeste si:  Pomul copt si conditia reusitei sale: omul bun

Cand taiem ceva, furculita o tinem in stanga si cutitul in dreapta. Cu stanga si ducem mancarea la gura. Furculita o utilizam cu mana dreapta atunci cand nu ne servim de cutit, cand mancam bucati mici de aperitive sau sarmale.

Bauturile aperitive sunt primele servite. In afara paharului mic, destinat acestora, invitatul va avea in fata alte doua pahare: pentru vin si, cel mai mare, pentru apa sau suc. Intotdeauna barbatii vor turna in pahar femeilor, iar paharele, ale femeilor sau ale barbatilor, nu se umplu pana sus. Sticlele se aduc pe o tava, sa nu patam fata de masa. In ce priveste mancarea, gazda serveste invitatii, ea isi pune in farfurie ultima. Serveste intai femeile, barbatii vin la rand dupa ele. E nepoliticos sa refuzam ceva de pe un platou intins de gazda; de asemenea, sa tot scotocim cu privirea prin el. Vom lua bucata din dreptul nostru. Cand spatiul nu permite, nu e nicio tragedie daca mancarea nu va sta in platouri pe masa, ci amfitrionul o va aduce fiecaruia in farfurie. Cand invitatul termina un fel de mancare, lasa furculita si cutitul pe farfurie.

Citeste si:  Strudel de mere

Cum mancam puiul
E inca un mister al omenirii: puiul il mancam cu mana sau cu furculita si cutitul? O pulpa inferioara e destul de greu de dezosat cu tacamurile, iar o aripa – aproape imposibil. S-au vazut mese simandicoase unde copanelor le sunt invelite baza osului in poleiala, semn sa apuci de ele cu incredere si sa musti. Daca sunteti gazda, ca sa nu chinuiti invitatii, e preferabil ca friptura de pui s-o faceti din bucati de piept, care indiscutabil nu se iau cu mana din farfurie.

Citeste si:  Cannelloni cu pui si sos de rosii si sardine venetiene

Cum e putin probabil ca toata lumea de la o masa relativ mare sa fumeze, viciul acesta se va exercita in balcon, intr-un antreu, intr-o alta camera.

Codul bunelor maniere la masa opereaza mai mereu in perioada de inceput, cata vreme lumea nu s-a acomodat si n-a diminuat cine stie ce continutul sticlelor. Dupa aceasta perioada, uneori stanjenitoare – la mese care se vor protocolare si unde nu toti invitatii se cunosc intre ei – ar fi bine de urmat niste reguli, de altfel usor de urmat.
– Cutitele, linguritele, furculitele se ofera tinute de maner spre a fi apucate tot de maner, iar paharele tinute de partea exterioara, spre baza.
– Servetele textile nu se leaga sau prind la gat, ci se tin in poala
– E o oroare sa tii mana stanga paravan in fata gurii, in vreme ce cu dreapta folosesti scobitoarea. Sau invers, in cazul stangacilor.

5 Comentarii
  1. Faza aia cu scobitoarea mi se pare cel mai dezgustator lucru, dar din pacate, in Romania, am vazut acest gest si in cele mai luxoase restaurante. Exista baie, oameni buni!

  2. si mie mi se pare dezgustatoare faza cu scobitoarea si ma bucur mult ca ai mentionat-o. Nu eram sigura daca nu cumva codul bunelor maniere asa spune si doar mi se pare mie scarbos sau e doar un obicei care s-a tot preluat, fara sa fie mentionat nicaieri.
    Oricum, tot articolul este foarte interesant si util. Multumim mult si felicitari!

  3. Cosmetice originale de la MAC.Preturi avantajoase.Mai multe detalii la id-ul de mess matase_frantuzeasca si pe fb. Lucia are cele mai bune si utile articole de pe Flu!

Lasă un răspuns la Kat Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.