fbpx

Mic dejun sanatos vs. dezastruos

Please select a featured image for your post

Am stabilit deja ca micul dejun (articol nou, beneficiile micului delun) este cea mai importanta masa a zilei pentru ca ne ofera energia necesara pentru inca o z la birou sau alte activitati zilnice pe care le avem. Dar nu avem mereu timpul necesar pentru a ne prepara un mic dejun ca la carte, cu cereale si lapte, suc proaspat de fructe si iaurturi, asa ca uneori alegem variante nefericite pentru micul dejun si luam gustari nesanatoase, in ideea ca oricum vom consuma caloriile pe parcursul zilei.

Croissantele si French Toast. Stii de ce sunt croissantele din foietaj atat de bune? Pentru ca sunt ghiftuite cu unt gras, de minim 85% grasime sau ulei. Si cu siguranta nu il vei manca gol, ci umplut cu marmelada, ciocolata sau chiar branza si mezeluri. Croissantele sunt cu atat mai nocive pentru silueta cu cat sunt semipreparate. Daca ai manca unul facut de tine, din aluat frantuzesc peparat in casa, ar fi cat de cat mai ok, dar un foietaj de la patiserie are chiar mai mutle calorii decat o tabla de ciocolata, peste jumatate din doza zilnica recomandata de colesterol si 100% din doza zilnica recomandata de sodiu.

Citeste si:  Chilindron de pui

Friganelele, painea in ou sau french Toast, cum vrei sa ii spui este o varianta perfecta pentru un mic dejun hranitor, insa atunci cand folosesti paine graham sau integrala, oua proaspete si putin ulei de masline. Cand insa alegi o paine alba si prajesti friganelele intr-o baie unt topit iar apoi mai pui si branza topita, mezeluri sau diverse sosuri dulci, ai o bomba calorica, plina de zahar si de arome artificiale, de grasimi si colesterol.

Cerealele sunt intr-adevar unele dintre alimentele cele mai recomandate cand vine vorba de micul dejun, dar numai daca sunt cereale integrale sau musli, in care singurul zahar este cel continut de fructele confiate, fara a avea zahar adaugat. Cerealele cu miere procesata, cu adaus de ciocolata sa alte glazuri sunt mai degraba dulciuri decat alimente nutritive.

Batoanele de cereale au ingrediente sanatoase: seminte, fulgi de ovaz, fructe uscate, nuci insa toate sunt tinute impreuna de zahar, sirop sau ciocolata. Toate acestea sau un continut ridicat de fructoza, asa ca degeaba batonul are numai 100 de calorii daca are grasimi, zahar si alte substante care ingrasa si nu sunt deloc sanatoase. Daca preferi astfel de batoane la micul dejun, prepara-le in casa, folosind cereale integrale, stafide, smochine etc pe care sa le legi folosind miere de albina naturala, nu energizant pe baza de miere care nu este altceva decat glucoza pura.

Biscuitii sunt deliciosi langa cafeaua de dimineata, dar cat sunt ei de sanatosi si cat de mult ne pun in pericol dieta? Biscutii din comert pot avea pana la 300 de calorii per portie, 40 de grame de grasime si 1600 de miligrame de sodiu.

Citeste si:  Doua retete cu dovlecei: gratinati si tarta

Care sunt alternativele sanatoase? Ai putea sa combini de exemplu un iaurt natural cu fructe proaspete sau confiate, un strop de miere si niste cereale integrale. Laptele de vaca sau laptele de soia, combinat cu fructe, cereale si o mana de nuci reprezinta un mic dejun complex. Alte combinatii: waffe din faina integrala, facute cu apa si nu cu lapte si servite cu kefir, omleta de albusuri si o salata de fructe, biscuiti crackers fara sare, cu branza proaspata de vaci, in varianta dietetica.

Un comentariu

Lasă un răspuns la Elena Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.