Midii cu sos de vin si drob de legume

„Doar Grivei, batranul, n-are/ Cu ce roade oasele, /Ca de cand cu postul mare /Toate-i merg de-a-ndoasele“… In postul mare, normal ar fi ca Grivei, chiar de-ar avea cu ce sa roada oasele, sa n-aiba oase. Sau cel putin nu dintre cele ramase de la mesele oamenilor. De la noi nu-i va ramane niciun oscior!

Midii cu sos de vin

Ingrediente:
0,5 kg midii
200 g orez
200 ml vin alb
ulei de masline
2-3 catei de usturoi
marar si patrunjel
1 lingurita Vegeta
sare, piper.

Mod de preparare:
Intr-o tigaie in care am incins doua linguri de ulei de masline punem midiile foarte bine spalate, ca sa indepartam de pe ele orice posibil fir de nisip. Cand midiile vor incepe sa fiarba in suc propriu, presaram in tigaie o lingurita de Vegeta si amestecam. Lasam sa fiarba pana ce lichidul se evapora in cea mai mare parte si atunci turnam vinul. Mai lasam tigaia cateva minute pe foc, punand in acest rastimp in sos cateii de usturoi taiati felii subtiri si sare si piper, dupa gust.
Separat, fierbem orezul. Pentru 200 de grame de orez, ca boabele sa nu se lipeasca, folosim 2 litri de apa. Dupa 25 de minute de cand a dat in fiert, stingem focul, apoi punem orezul in strecuratoare sub un jet de apa rece. Intr-un castron amestecam boabele fierte de orez cu o lingurita de ulei de masline, sare si cateva fire de patrunjel si marar tocate marunt de tot. Orezul il punem la masa in boluri separate, langa farfuria cu midii in sos.

Citeste si:  Despre caviar

Drob de legume

Ingrediente:
200 g orez
500 g ceapa
2 cartofi
2 morcovi
150 g masline
1 radacina de telina
1 legatura marar
1 legatura patrunjel
1 lingurita Vegeta
100 g pesmet
100 ml ulei
sare, piper, boia dulce.

Mod de preparare:
Cartofii ii fierbem in coaja. Dupa ce-i curatam, ii dam prin masina de tocat sau pe razatore. Telina si morcovii ii dam cruzi prin razatoare. Ceapa o tocam marunt si o calim. Orezul il fierbem separat, in multa apa, si il strecuram sun jet de apa rece, ca sa nu se lege ca la pilaf. Maslinele negre le curatam de samburi si le taiem feliute. Toate acestea le amestecam intr-un castron cu o cana de supa facuta cu Vegeta, pesmet, verdeata tocata marunt, boia de ardei si piper. Ungem o forma de chec sau o tava cu ulei, peste care presaram pesmet, si punem pasta de drob. O lasam la cuptoro jumatate de ora.

Citeste si:  Lumina naturala in viata plantelor ornamentale

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.